Уряд запровадив ліцензування імпорту та експорту низки товарів

Зокрема, обмеження торкнулися золота та срібла

Уряд України затвердив перелік товарів, для експорту та імпорту яких потрібна ліцензія, а також квоти на експорт та імпорт деяких товарів на 2022 рік. Відповідну постанову було прийнято під час засідання Кабміну.

Так, Кабмін зробив обов’язковою ліцензію для експорту та імпорту необробленого і напівобробленого золота та срібла або у вигляді порошку, крім банківських металів. Як йдеться в пояснювальній записці до документа, починаючи з 2013 року, уряд щорічно забороняв експорт золота і срібла, щоб уникнути масового їх вивезення з території України.

Водночас квота на експорт у 2022 році відходів або брухту дорогоцінних металів або металів, плакованих дорогоцінними металами, становила 2 тонни.

Також Кабмін затвердив перелік озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню. Зокрема, це – тетрахлорид вуглецю, метилхлороформ, 1-трихлоретан, трифторметан, бромметан, хлордифторметан, деякі лікарські засоби, органічні синтетичні барвники, лаки та фарби на основі синтетичних полімерів, косметичні препарати, засоби для догляду за волоссям, засоби для гігієни, засоби для гоління та інше.

Крім того, встановлено ліцензування імпорту сільськогосподарської продукції та продукції її переробки з Республіки Північна Македонія у межах тарифної квоти в рамках угоди про вільну торгівлю між країнами.

Цим рішенням уряд також установив ліцензування експорту антрацитового вугілля після того, як РФ призупинила експорт енергетичного вугілля в Україну.

*

Top