Українські мігранти перед вибором: асимілюватися в Польщі чи їхати на роботу до інших країн ЄС

Українські заробітчани чекають на чіткий меседж від польської влади

Українські заробітчани чекають на чіткий меседж від польської влади щодо можливих варіантів укорінення у Польщі, інакше вони шукатимуть роботу в Німеччині та інших країнах Європи. 69% заробітчан не бачать жодних варіантів асиміляції у Польщі цього року.  Про це говорять дані соціологічного дослідження, проведені  Аналітичним департаментом міжнародної компанії з аутстафінгу «Gremi personal» (Польща) у партнерстві з Соціологічною агенцією  VoxPopuli (Україна).Статистична вибірка- 1034 українських громадян, які працюють в 25 містах Польщі. Максимальна статистична похибка — 3.1%, дати польового етапу: січень-лютий 2020 року.

«Українці вагаються. З одного боку, їм подобається робота і умови життя в Польщі. Таких 75% опитаних. Натомість, вже зрозумівши, як працює польський ринок, українці стають вимогливішими і шукають кращі варіанти заробітку в Польщі або поза її межами. Наразі в Польщі вони не бачать можливості залишитися довгостроково або взагалі укорінитися. Тому цей рік може стати викликом для польських роботодавців.  Якщо польська влада не запропонує варіантів асиміляції для українців , вони поїдуть за кращою роботою в інші європейські країни», — стверджує експерт з міжнародного працевлаштування і власник компанії з аутстафінгу “Gremi personal» Євген Кириченко.

Серед варіантів, які б утримали українців в Польщі – полегшення процедури отримання документів на довгострокове перебування та перевезення родини, купівля нерухомості чи відкриття власного бізнесу.

За даними соціологічного дослідження, цього року 23% намагатимуться отримати дозвіл на постійне проживання в Польщі або громадянство. 15% збираються перевезти свою родину і 12,5 % хочуть придбати нерухомість. Ще 8% мають плани відкрити у Польщі власну справу.

Тільки кожен третій українець збирається повернутися назад на Україну.

*

Top