Україна відмовилася від приєднання до енергомереж Росії та Білорусі, - наказ Міненерго

Автономна робота української енергосистеми протягом 24−26 лютого пройшла успішно

Міненерго України відмовилося від приєднання до енергомереж Росії та Білорусі після завершення роботи в ізольованому режимі. Відповідний наказ підписав міністр енергетики Герман Галущенко, про це він повідомив у Facebook, передає Hubs.ua.

За словами чиновника, автономна робота української енергосистеми протягом 24-26 лютого пройшла успішно.

«Повернення енергосистеми України в об‘єднану з Росією та Білоруссю мережу після випробувань було заплановане на 27 лютого. Водночас ворог відкоригував наші плани. Сьогодні підписано наказ Міненерго про відмову від приєднання до енергомережі російських окупантів. Я планую звернутися до міністрів енергетики європейських країн щодо сприяння в прискоренні ухвалення рішення про приєднання української енергосистеми до європейської. Технічно і технологічно ми довели нашу спроможність. Політично – слово за урядами європейських країн», – написав він.

Герман Галущенко також додав, що енергосистема України має достатній резерв потужності і продемонструвала свою стійкість.

«Ми розраховуємо на європейський крок назустріч. Але впевнені у своїх силах і здатності забезпечити українців стабільним енергопостачанням, незважаючи на плановість чи прискореність термінів синхронізації», — заявив міністр енергетики.

У роботі на сьогодні 10 блоків АЕС, працює гідрогенерація, а теплові електростанції як державної, так і приватної форми власності наростили достатній запас вугілля для успішного закінчення опалювального сезону та забезпечують вироблення необхідного обсягу електроенергії та регулювання потужності.

Як повідомлялось раніше, НБУ заборонив банкам валютні операції з російськими та білоруськими рублями.

*

Top