Україна може отримати близько $4,5 млрд від МВФ та Світового банку

МВФ продовжує працювати над українською програмою Stand-By Arrangement

Світовий банк готує для України пакет допомоги у $3 млрд на найближчі місяці, а наступного тижня МВФ ухвалить рішення щодо екстреної фіндопомоги обсягом до $1,4 млрд, про це йдеться у спільній заяві Міжнародного валютного фонду (МВФ) та Світового банку (СБ) на сайті фінустанови, передає Hubs.ua.

«Наші установи працюють разом, щоб підтримати Україну на фронтах фінансування та політик, і терміново збільшують свою підтримку», – заявили в МВФ.

Фонд реагує на запит української сторони щодо екстреного фінансування, який наша Рада директорів розгляне наступного тижня. Нагадаємо, що в рамках Rapid Financing Instrument (RFI) Україна може отримати до $1,4 млрд, тобто 50% квоти в МВФ.

«Крім того, ми продовжуємо працювати над українською програмою Stand-By Arrangement, згідно з якою з цього моменту до кінця червня доступні додаткові $2,2 млрд», – додали у Фонді.

Група Світового банку, водночас, готує пакет допомоги обсягом $3 млрд на найближчі місяці, починаючи з екстреної бюджетної підтримки у щонайменше $350 млн, який Рада директорів розгляне вже цього тижня.

За цим траншем послідує ще $200 млн швидкої допомоги на здоров’я та освіту. Цей пакет міститиме мобілізацію коштів від декількох сторін, і СБ вже вітає анонсовану підтримку від багатьох двосторонніх партнерів.

У фонді зазначили, що війна, розв’язана Росією проти України вже спричинила наслідки для інших країн. Споживчі ціни швидко зростають і матимуть наслідком вищу інфляцію, яка найбільше зачепить групи з низьким доходом. Також перебої на фінансових ринках лише погіршуватимуться із продовженням війни, на додачу до впливу від економічних санкцій проти РФ.

«Світовий банк і МВФ також працюють разом на тим аби оцінити економічний та фінансовий вплив конфлікту та біженців на інші країни регіону та світу. Ми готові надати розширену політичну, технічну та фінансову підтримку сусіднім країнам у разі потреби. Скоординовані міжнародні дії будуть мати вирішальне значення для пом’якшення ризиків і подолання складного періоду, що попереду. Ця криза впливає на життя та засоби до існування людей у всьому світі, і ми пропонуємо їм повну підтримку», — резюмували у МВФ та ВБ.

Як повідомлялось раніше, Нацбанк відкрив рахунок для гуманітарної допомоги потерпілим від російської агресії.

*

Top