У ЦВК заявили про неможливість проведення місцевих виборів у низці громад Донецької та Луганської областей

Донецька та Луганська ОблВЦА внесли розяснення щодо проведення виборів на їх територіях

Донецька та Луганська обласні військово-цивільні адміністрації встановили неможливість гарантувати належну безпеку громадян та уникнути терористичної загрози під час організації та проведення перших місцевих виборів 27 березня 2022 року на окремих територіях Донецької та Луганської областей, про це повідомляє прес-служба Центральної виборчої комісії України, передає Hubs.ua.

23 грудня 2021 року Центральна виборча комісія (ЦВК) звернулася до Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій за висновками щодо можливості організації підготовки та проведення 27 березня 2022 року перших місцевих виборів в окремих територіальних громадах цих регіонів.

Така необхідність зумовлена тим, що ЦВК не уповноважена самостійно визначати можливість забезпечення належного рівня безпеки та можливість уникнення терористичної загрози під час організації та проведення виборів на цих територіях.

«Згідно із положеннями законодавства України саме військово-цивільні адміністрації здійснюють повноваження щодо визначення можливості організації та підготовки відповідно до закону проведення відповідних виборів на окремих територіях. Комісія, своєю чергою, на основі цих висновків приймає рішення про неможливість проведення виборів до відповідних органів місцевого самоврядування у разі встановлення неможливості забезпечити підготовку та проведення місцевих виборів відповідно до положень цього Кодексу на окремих територіях або призначає, забезпечує підготовку та проведення їх відповідно», — сказано в повідомленні.

У відповідь на звернення ЦВК надійшли листи з чіткими та однозначними висновками, у яких йдеться про неможливість провести перші місцеві вибори на окремих територіях Донецької та Луганської областей.

Зокрема, в отриманих Комісією відповідях повідомляється про те, що “у зв’язку з продовженням здійснення Російською Федерацією збройної агресії проти України неможливо забезпечити стовідсоткову безпеку для громадян під час організації підготовки та проведення місцевих виборів 27 березня 2022 року”.

Окрім того, як зазначається у протоколі робочої наради з питання проведення місцевих виборів на окремих територіях Донецької та Луганської областей, що надійшов до Комісії разом з листами від обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій, “Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ на не підконтрольній українській владі території зафіксовано важке озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення, передбачених положеннями Мінських угод, яке за своїми характеристиками дозволяє легко уражати цілі на відстані 15-20 км від лінії зіткнення”.

Також, за інформацією обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій, “в умовах всеохоплюючого режиму припинення вогню незаконні збройні формування активно застосовують тактику дистанційного мінування, підпали сухостою поблизу позицій Збройних Сил України та населених пунктів”.

«Таким чином, враховуючи висновки Командування ООС, ГУ Служби безпеки України та Національної поліції в Донецькій та Луганській областях, за результатами робочої наради усіх відповідних відомств з питання проведення місцевих виборів, у зв’язку з триваючою збройною агресією Російської Федерації проти України, Донецька та Луганська обласні державні адміністрації – обласні військово-цивільні адміністрації встановили неможливість забезпечити належну безпеку громадян та уникнути терористичної загрози під час організації та проведення перших місцевих виборів 27 березня 2022 року на окремих територіях Донецької та Луганської областей», — зазначили в ЦВК.

Нагадаємо, що ЦВК напередодні попередніх місцевих виборів зверталася до Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій з аналогічними зверненнями 30 липня 2020 року, 5 січня та 17 серпня 2021 року.

Як повідомлялось раніше, ЦИК назначила довибори в Раду в окрузі №206.

*

Top