У цьому році правом на податкову знижку скористалися 133 тисяч громадян

Середня сума повернення складає 3 тис. грн

Про це йдеться в повідомленні Державної податкової служби України (ДПСУ).

У Державній податковій слубі зазначили, що станом на 1 грудня 2021 року декларації про майновий стан і доходи, отримані у 2020 році, для отримання податкової знижки подали більше ніж 133 тис. громадян. До повернення з бюджету декларанти визначили 399,6 млн грн.

Протягом 2020 року правом на податкову знижку скористалися понад 150 тис. осіб, які задекларували до повернення 389,2 млн грн.

У ДПСУ повідомили, що середня сума податку на доходи фізичних осіб, що була заявлена в 2021 році до повернення з бюджету у звʼязку із використанням права на податкову знижку, на одну особу складає 3 тис. грн.

У 2020 році цей показник становив 2,6 тис. грн.

Податківці нагадали, що для отримання податкової знижки громадяни мають до 31 грудня 2021 року включно подати податкову декларацію про доходи, отримані протягом минулого року. Право на отримання податкової знижки не переноситься на наступні роки, тому для отримання знижки за 2020 рік необхідно подати декларацію до кінця грудня 2021 року.

Що відомо. Податковим кодексом України (ПКУ) громадянам надано право скористатись податковою знижкою у поточному році за попередній рік. Порядок отримання податкової знижки визначено статтею 166 ПКУ.

Нормами ПКУ встановлено, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником ПДФО у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (податкова декларація), яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником ПДФО витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами.

Нагадаємо, 1 вересня стартувала податкова амністія — добровільне декларування доходів триватиме рік, розмір податку, який потрібно заплатити, щоб легалізувати свої доходи, залежатиме від того, який актив декларується та де він перебуває.

*

Top