У разі нападу на Україну США готові залишити РФ без напівпровідників, - ЗМІ

Адміністрація президента США готова ввести нові експортні обмеження відносно Росії

Адміністрація президента США Джозефа Байдена готова ввести нові експортні обмеження відносно Росії, якщо відбудеться її вторгнення в Україну – припинить постачання напівпровідників. В такому разі, постраждають усі стратегічні російські галузі: від штучного інтелекту та квантових обчислень до цивільної аерокосмічної діяльності. Обмеження можуть розширити, що потенційно позбавить громадян Росії деяких смартфонів, планшетів та ігрових консолей, — повідомила газета The Washington Post, передає Hubs.ua.

Такі кроки розширять охоплення санкцій США за межі фінансових цілей до застосування зброї, яка використовувалася лише одного разу — проти китайського технологічного гіганта Huawei. Вперше в історії компанія зазнала падіння щорічного доходу, минулого року — майже на 30%.

«Практично все електронне обладнання включає крихітні компоненти, глобальний дефіцит яких нині спостерігається. На планеті майже немає напівпровідників, які б не виготовлялися за допомогою американських інструментів або програмного забезпечення. Адміністрація Байдена може спробувати змусити компанії інших країн припинити експорт цих видів товарів до Росії», — говориться у публікації The Washington Post.

За даними видання, офіційні особи у Вашингтоні працюють з союзниками у Європі та Азії над тим, щоб розробити варіант норм, націлених на зупинку постачання найважливіших компонентів для галузей, щодо яких у російського лідера Володимира Путіна є «великі амбіції».

Нагадаємо за підсумками 2021 року український IT-сектор зріс на 36% порівняно з минулим роком, сягнувши позначки $6,8 млрд експорту комп’ютерних послуг (проти $5 млрд 2020-го).

*

Top