У Полтаві оголосили тендер на масштабне оновлення аеропорту

Вартість робіт оцінюється у 1,5 млрд грн

Полтавська облдержадміністрація оголосила тендер на повне поновлення аеродрому місцевого аеропорту «Полтава». За даними системи ProZorro, вартість робіт оцінюється у 1,54 млрд грн. Заявки приймають до 6 лютого, а ціновий аукціон відбудеться 14 березня, пише avianews.

У вимогах зазначено, що роботи слід завершити до кінця 2022 року за умови повного фінансування. Щоб простимулювати учасників працювати швидше, при виборі переможця замовник враховуватиме не лише запропоновану ціну, а й термін виконання робіт.

Ціна дає 70% балів, термін виконання робіт – 30% балів. Якщо термін будівництва становитиме 7 місяців, то учасник отримає всі 30% додаткових балів, 8 місяців – 15% додаткових балів, понад 8 місяців – 0 балів.

На форумі «Авіація та туризм» у листопаді 2021 року аеропорт «Полтава» назвали серед проектів, реалізація яких запланована на 2022 рік на кошти державного бюджету.

З бюджету Полтавської області у 2021 році виділили 25 млн грн на розробку проєкту нового аеродрому. Її провело державне підприємство «ПІВДЕНДІПРОНДІАВІАПРОМ».

Проєкт передбачає демонтаж старої злітно-посадкової смуги, руліжної доріжки та перону та будівництво на їх місці фактично нових об’єктів з бетону.

Довжина нової смуги залишиться незмінною – 2550 метрів, а ширина збільшиться з 42 до 45 метрів. Перон зможе розміщувати одночасно п’ять середньомагістральних літаків типу Boeing 737 та Airbus A320, які популярні серед українських авіакомпаній та європейських лоукостерів.

У жовтні 2021 року у Полтавській облдержадміністрації повідомили, що проєкт передбачає будівництво нової злітно-посадкової смуги з двох шарів бетону товщиною 30 см та 40 см. Ці параметри аналогічні тим, що має новий аеродром в Одесі.

Однак у тендерній документації зазначено, що товщина бетону становитиме 20 см. Схожу товщину з асфальту має оновлена ​​смуга в аеропорту Херсона, будівництво якої завершили наприкінці 2021 року.

Такі параметри дозволять приймати у Полтаві популярні середньомагістральні літаки без обмежень. Оскільки зараз це неможливо, аеропорт обслуговує лише невеликі літаки місцевої школи авіації.

Нагадаємо, аеропорти України за 10 місяців обслужили 13,6 млн. пасажирів.

*

Top