зерно

Попит перевищує пропозицію

Згідно звіту The Food and Agriculture Organization (FAO), ціни на пшеницю зростають п’ятий місяць поспіль, досягнувши максимального рівня з травня 2011 р. Основна причина – активний попит на тлі обмеженої пропозиції, зокрема, з боку основних експортерів високоякісної пшениці.

«Зростанню також сприяли побоювання у зв’язку з можливим зниженням якості нинішнього врожаю в Австралії через несвоєчасне випадання опадів та невизначеність, яка спричинена можливою зміною експортних заходів у Росії», – вказують аналітики.

Також у FAO повідомили, що споживання зернових у наступному році може збільшитись на 1,7%, у порівнянні з минулим роком. Відтак ця цифра може становити 2,8 млрд т.

Що відомо. Раніше у листопаді цього року у FAO прогнозували, що споживання зерна навпаки знизиться на 1,8 млн т. Це пояснюється тим, що пшеницю на європейському ринку для кормових цілей витісняють інші фуражні зернові, – наприклад кукурудза. Проте у зв’язку з високим попитом пшениці у світі очікується приріст цієї культури на 2% проти минулого року.

Ірина Шевчук

*

Top