Торік українські банки отримали 77,5 млрд гривень прибутку. Це історично рекордний показник – НБУ

Збитки отримали п’ять банків на загальну суму 400 млн грн

В Україні 2021 року платоспроможні банки отримали 77,5 мільярда гривень чистого прибутку. Цей показник став історичним рекордом. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ), передає Hubs.ua.

Загальний прибуток банківського сектора за весь 2021 рік майже вдвічі перевищує рівень 2020 року (39,7 млрд грн) і на 33% перевищує показник докризового 2019 року (58,4 млрд грн).

«У ІV кварталі 2021 року чистий прибуток банків був найбільшим, коли додатково до рекордних темпів зростання відсоткового доходу банки розформували резерви – 26,1 млрд грн, що у 12,6 разу більше порівняно з ІV кварталом 2020 року», — розповіли у НБУ.

Регулятор вважає, що отримати рекордний прибуток банкам допомогло зростання операційної ефективності та суттєве скорочення відрахувань до резервів.

Важливу роль у збільшенні доходів банків відіграло зростання відсоткових доходів від кредитування, що пожвавилося після кризи, спричиненої пандемією коронавірусу.

Крім того, подальше зростання обсягу безготівкових операцій забезпечило збільшення комісійних доходів банків, зазначили у НБУ.

«Швидке зростання чистих процентних та комісійних доходів, порівняно з операційними витратами, підвищило операційну ефективність банків. Відрахування в резерви під кредити за рік скоротилися на 58%. Крім того, були розформовані раніше зарезервовані кошти, пов’язані з юридичними ризиками», — підсумували в Нацбанку.

Водночас із 71 платоспроможного банку 5 отримали збитки на загальну суму 400 мільйонів гривень.

Нагадаємо, Національний банк у січні застосував до 3 банків і 7 небанківських фінустанов санкції за порушення у сфері фінмоніторингу та валютного законодавства.

*

Top