Суд у Гаазі виніс рішення у справі про війну в Україні

Ігнорування рішення суду призведе рф до ще більшої ізоляції

Міжнародний суд ООН у Гаазі виніс рішення у справі про війну росії проти України. Розгляд ініціювала українська сторона після повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року. Про це повідомив у Twitter президент Володимир Зеленський, передає Hubs.ua.

«Україна здобула повну перемогу у справі проти Росії в Міжнародному суді ООН. Суд зобов’язав рф негайно припинити вторгнення в Україну. Наказ є обов’язковим для виконання Росією згідно з міжнародним правом. Ігнорування рішення приведе рф у ще більшу ізоляцію», — зазначив він.

Сьогоднішнім рішенням суд у Гаазі вводить тимчасові заходи щодо Росії:

  • негайно припинити військові операції, що розпочалися на території України у лютому 24 лютого 2022 року;
  • забезпечити, щоб будь-які військові або регулярні озброєні підрозділи, а також інші організації або особи, які контролює Росія, не вживали заходів щодо продовження військової операції.

Україна у своєму позові наполягала на тому, що Росія хибно стверджувала про наявність нібито «актів геноциду» в Донецькій і Луганській областях, що стало підставою для визнання так званих «лднр» і початком «спеціальної військової операції» проти України.

Таким чином, Київ оскаржив підстави Москви для початку вторгнення і вимагав вжити заходів для завершення війни.

Нагадаємо, 24 лютого рф вторглася в незалежну Україну і влаштувала в країні справжній колапс. Окупанти не тільки захоплюють військові частини, аеропорти та інші стратегічні об’єкти, а й стріляють по мирних жителях і багатоповерхівках міста.

*

Top