Субсидії на неопалювальний сезон перепризначать автоматично, - Мінсоцполітики

Перепризначення здійснюватиметься на підставі інформації, яка є в органах соціального захисту

Міністерство соціальної політики заявляє, що субсидії на неопалювальний сезон перепризначатимуть автоматично, передає Hubs.ua.

«Марина Лазебна, міністр соціальної політики України, повідомила, що уряд ухвалив розроблене Мінсоцполітики рішення, яке зміцнює захист права на отримання житлових субсидій та пільг, що забезпечує їх безперебійне призначення, нарахування та виплату у квітні та протягом неопалюваного сезону 2022 року, зокрема, автоматичне призначення в регіонах, де органи соціального захисту не працюють через активні бойові дії або тимчасову окупацію», — йдеться у повідомленні пресслужби міністерства.

Міністр повідомила, що автоматично, без звернення людини, відбудеться перепризначення субсидій на період з травня поточного року для всіх одержувачів, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді 2021/22 років.

Зазначається, що таке перепризначення здійснюватиметься на підставі інформації, яка є в органах соціального захисту населення, з оновленням даних про доходи осіб від Пенсійного фонду та Державної податкової служби.

«Також у результаті ухваленого урядом рішення субсидію призначатимуть людям, які отримали валюту від благодійних організацій або придбали для оплати лікування чи навчання», — йдеться в повідомленні.

Для забезпечення нарахування та виплати житлових субсидій і пільг одержувачам з регіонів, у яких тимчасово не працюють органи соціального захисту, встановлено спеціальний механізм визначення розміру житлових субсидій та пільг у квітні та протягом неопалюваного сезону.

Зокрема, їх розмір визначатиметься на основі розміру субсидії або пільги за січень 2022 року з урахуванням фактичних даних 2021 року про співвідношення середнього розміру субсидій або пільг у січні та квітні, а також у січні та вересні як найбільш показовому місяці неопалюваного сезону.

«Це дозволяє, з одного боку, врахувати тарифи та ціни на житлово-комунальні послуги цього року. З іншого боку, враховує зміну розмірів субсидій та пільг у визначеному місяці щодо січня на підставі фактичних даних за минулий рік», — заявляють у міністерстві.

Крім того, зазначається, що для людей з регіонів, де ведуться бойові дії, субсидію призначать із початку сезону незалежно від того, в якому місяці вони звернулися за призначенням.

Одержувачам субсидій з територій, де ведуться бойові дії, дозволили не інформувати про обставини, що впливають на призначення та розмір субсидії під час воєнного стану, але при цьому вони зобов’язані проінформувати про такі обставини упродовж першого місяця після скасування воєнного стану.

*

Top