США, Німеччина та ЄС розробляють план дій на випадок агресіїї РФ проти України

США ініціюють можливий сценарій із затримки "Північного потоку-2"

Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд запевнила, що якщо Росія нападе на Україну, то США, Німеччина та Європейський Союз заблокують поставки через газопровід «Північний потік-2» і вже вжили заходів, щоб відкласти їх початок. Про це вона сказала під час брифінгу у Держдепі, повідомляє Єврпопейська правда, передає Hubs.ua.

«Зараз ми працюємо з німецькою стороною та Європейським Союзом, щоб пригальмувати роботу з введення цього газопроводу в експлуатацію. Нинішній уряд Німеччини зробив значні кроки в цьому напрямку. Цей напрямок додатково підкреслюється тими зобов’язаннями, які ми взяли з попереднім урядом щодо того, що буде з «Північним потоком-2», якщо Росія вчинить напад на Україну» — сказала Нуланд.

Речник Держдепу Нед Прайс нагадав, що США і Німеччина зобов’язалися в липні 2021 року вжити рішучих кроків у разі нової агресії Росії проти України.

«Газ через «Північний потік-2″ поки що не проходить, і ви чули різні заяви, в тому числі і від міністерства закордонних справ Німеччини, що введення цього газопроводу в експлуатацію буде зупинено, якщо росіяни вторгнуться в Україну», – запевнив Прайс.

Нагадаємо, будівництво «Північного потоку – 2» було закінчено на початку вересня 2021 року. У середині листопада Федеральне агентство з мереж призупинило процедуру сертифікації газопроводу, зазначивши, що вона стане можливою лише після того, як оператор Nord Stream 2 AG, що базується в швейцарському місті Цуг, пред’явить документи про створення в Німеччині окремої компанії для управління газопроводом.

Як повідомлялось раніше, у Німеччині пояснили зупинення сертифікації Північного потоку-2.

*

Top