Сенатори-демократи пропонують запровадити санкції проти російського керівництва у разі нападу РФ на Україну, - ЗМІ

Законопроект про санкції проти Росії також передбачає активізацію військової допомоги Києву

Демократи в Сенаті Сполучених Штатів підготували пакет санкції щодо низки російських військових та посадовців, у тому числі – проти президента Володимира Путіна. Про це повідомляє видання The Washington Post із посиланням на проєкт закону, який опинився в його розпорядженні, пише Радіо Свобода, передає Hubs.ua.

Згідно з проєктом, який ще офіційно не оприлюднений, закон передбачає запровадження широких санкцій проти російського військового та урядового керівництва, в тому числі Путіна, а також банківських установ, якщо Москва вдасться до подальших ворожих дій щодо України.

Санкції торкнуться також компаній із системами зашифрованого обміну повідомленнями, які працюють у Росії. Серед них – система SWIFT, яку використовують банки, що обмінюватися ключовою інформацією з іншими фінансовими установами.

Проєкт передбачає також надання Україні безпекової підтримки та визначає «Північний потік-2» як «інструмент зловмисного впливу Росії», пропонуючи США «розглянути всі доступні заходи», аби не допустити його запуску.

Ініціативу очолив голова комітету Сенату із закордонних справ, демократ Роберт Менендез. 12 січня він заявив, що обмеження, викладені в документі, «роблять абсолютно очевидним, що Сенат США не стоятиме без діла, поки Кремль погрожує Україні повторним вторгненням».

«Путіну не треба руйнувати всю свою економіку та жертвувати життями власних людей у марній спробі змінити мапу Європи», – сказав сенатор.

Речниця Ради національної безпеки Емілі Хорн заявила The Washington Post, що Білий дім підтримує законопроєкт Менендеза. При цьому, на її думку, інші ініціативи щодо санкцій, такі як законопроєкт республіканця Теда Круза про санкції США щодо газопроводу «Північний потік-2», «не зможуть протидіяти подальшій агресії Росії чи захистити Україну».

Як повідомлялось раніше, Сенат США голосуватиме за санкції проти «Північного потоку-2».

*

Top