Російські окупанти розграбували лабораторію в Чорнобилі вартістю €6 млн

Високоактивні проби та зразки радіонуклідів нині в руках ворога

Російські окупанти розграбували новітню Центральну аналітичну лабораторію у Чорнобилі вартістю €6 млн, повідомляє Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ), передає Hubs.ua.

«Російські окупанти розграбували та знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію у м. Чорнобиль, яка є унікальним комплексом з потужними аналітичними можливостями, може надавати послуги на будь-якому етапі поводження з РАВ, від кондиціювання до поховання, а також на стадії досліджень та розробки технологій», – зазначається у повідомленні.

Лабораторія виконувала стратегічні функції щодо проведення характеризації проб радіоактивних відходів із Чорнобильської зони відчуження за фізичними, хімічними та радіаційними показниками, аналітичної допомоги при проведенні перевірки відповідності стану упаковок кондиціонованих відходів до специфікацій, розроблення необхідних методик для здійснення контролю та стандартизації.

Лабораторія також надавала аналітичні послуги з питань державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки та контролю за виконанням ліцензійних умов при здійсненні діяльності у сфері поводження з РАВ, консультаційну підтримку органам держуправління щодо реалізації Концепції розвитку зони відчуження.

«На базі лабораторії знаходилися високоактивні проби та зразки радіонуклідів, які нині в руках ворога, чим сподіваємось він нашкодить собі, а не цивілізованому світу», – додали у ДАЗВ.

Як повідомлялось раніше, ВР просить парламенти та уряди світу закрити небо над ЧАЕС та Києвом.

*

Top