РФ не має місця в Раді Європи, - президент ПАРЄ

РФ сама ухвалила рішення, що її місце більше не в Раді Європи

Розпочавши війну проти України, РФ сама ухвалила рішення, що її місце більше не в Раді Європи, заявив президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс, передає Hubs.ua.

«У минулому Асамблея вирішила, що ми маємо зробити все можливе, щоб зближувати всі європейські держави, включаючи РФ, у Раді Європи, щоб сприяти верховенству права, правам людини та демократії. Ніхто не може сказати, що РФ не мала рівної можливості стати і залишатися частиною цивілізованого суспільства. Цим явним та грубим порушенням її зобов’язань статуту ООН, статуту Ради Європи та Європейської конвенції з прав людини Росія сама ухвалила рішення, що її місце більше не в найбільшій та найстарішій організації на основі європейського договору, Раді Європи», — сказав Кокс на брифінгу за результатами засідання спільного комітету асамблеї та комітету міністрів Ради Європи у п’ятницю.

Він додав, що є одностайна реакція Європи на агресію РФ. За його словами, сьогодні вдень Комітет міністрів ухвалить рішення щодо того, як краще відреагувати на російську військову агресію проти України.

«На столі в об’єднаному комітеті та комітеті міністрів явно стаття 8 — можливість для організації призупинити для країни-члена участь у будь-яких активностях усієї організації», — пояснив Кокс.

За його словами, це рішення — за комітетом міністрів.

«Єдиний, хто неправий у цей момент — це РФ, яка вторгається за допомогою військової сили і агресивно на територію суверенної держави, держави-члена Ради Європи. Це призведе до тяжких наслідків для РФ», — наголосив Кокс.

Нагадаємо, Рада нацбезпеки і оборони України після російської атаки оголосила воєнний стан.

*

Top