Президент затвердив Стратегію інформаційної безпеки України

Зеленский увів у дію рішення РНБО від 15 жовтня 2021 року

Президент Володимир Зеленський затвердив нову стратегію інформаційної безпеки України, серед завдань якої є протидія інформаційним агресіям з боку Російської Федерації. Відповідний указ опублікований у вівторок, 28 грудня, на сайті Офісу президента.

«Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 жовтня 2021 року «Про Стратегію інформаційної безпеки» (додається)», — йдеться у тексті указу.

Відповідний указ №685 набирає чинності з дня опублікування.

Зокрема, у документі зазначається, що інформаційна політика Росії – це загроза для України та інших демократичних держав, оскільки Росія спрямовує свої інформаційні операції на ключові демократичні інституції, зокрема вибори.

Як зазначається, один із дієвих методів відповіді на дезінформаційну активність Росії це санкції та ефективний механізм моніторингу та відповідальності за їх порушення.

Саму стретегію планують реалізувати до 2025 року. Її цілі – протидія пропаганді, насамперед російської, всебічний розвиток української культури, підвищення рівня медіакультури та медіаграмотності, інформаційна реінтеграція громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях та інші.

Документ також визначає стратегічні цілі та напрями гарантування інформаційної безпеки України. Зокрема, протидія дезінформації та інформаційним операціям Росії, забезпечення всебічного розвитку української культури та утвердження української громадянської ідентичності, підвищення рівня медіакультури та медіаграмотності суспільства.

Від реалізації Стратегії очікується захищений інформаційний простір України, ефективне функціонування системи стратегічних комунікацій, здійснення ефективної протидії розповсюдженню незаконного контенту, забезпечення сталого процесу інформаційної реінтеграції громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, та поширення українського телерадіомовлення на територіях України, підвищення рівня медіакультури та медіаграмотності громадян.

Як повідомлялось раніше, схвалено Стратегію інформаційної безпеки України.

*

Top