Президент Казахстану звернувся до народу

Токаєв особисто очолив Радбез країни

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до народу на тлі масових протестів, які переросли місцями в безладдя.

«Як президент я зобов’язаний захищати безпеку і спокій наших громадян, турбуватися про цілісність Казахстану. Вжиті мною заходи націлені на добробут багатонаціонального Казахстану. Але ці заходи поки не достатні. Привертає увагу висока організованість елементів, які хуліганять. Це свідчить про ретельно продуманий план дій, які мотивовані фінансово. Саме змовників», — заявив він.

Токаєв повідомив, що із сьогоднішнього він обіймає посаду голови Ради безпеки і «має намір діяти максимально жорстко».

«Це питання безпеки наших громадян, які звертаються з численними проханнями до мене захистити їхнє життя та життя сімей. Це питання безпеки нашої держави. Упевнений, народ мене підтримає», — сказав він.

Токаєв запевнив, що залишатиметься у столиці. «Це мій конституційний обов’язок бути разом із народом. Разом ми подолаємо цю чорну смугу в історії Казахстану. Вийдемо з неї сильними», — заявив президент Казахстану.

Незабаром він пообіцяв виступити з новими пропозиціями щодо політичної трансформації Казахстану. «Я залишаюся на колишній позиції послідовних реформ», – резюмував він.

Протести в Казахстані через ціни на газ розпочалися в Мангістауській області. Якщо минулого року його роздрібна ціна у регіоні становила 50-60 тенге за літр (близько чотирьох гривень), то з початку цього року на місцевих заправках ціни зросли вдвічі – до 120 тенге за літр (7,5 гривень).

Протести продовжуються, незважаючи на відправлення уряду у відставку та зниження цін на газ.

Демонстранти захоплюють адмінбудинки, відбирають у силовиків зброю та громять магазини та машини.

*

Top