Повітряний рух в Україні може бути призупинено на 1-2 тижні, - нардеп

У Міністерстві інфраструктури все спростовують і обіцяють підтримку авіаперевізникам

Повітряний рух в Україні може бути призупинено в понеділок вдень через рішення однієї зі страхових компаній про припинення страховки цивільних літаків, що перебувають у повітряному просторі України, повідомив народний депутат Олексій Гончаренко з посиланням на власні джерела, — передає Hubs.ua.

«Найімовірніше, з завтрашнього дня з 16.00 за Києвом повітряний рух в Україні буде призупинено. Одна з найбільших страхових британських компаній вже розіслала повідомлення про те, що з завтрашнього дня з 14.00 за Лондоном (16.00 за Києвом) припиняється страховка цивільних літаків, які перебувають у повітряному просторі України», – написав Гончаренко в Telegram.

Водночас парламентарій не уточнив, про яку саме страхову компанію йдеться і літаки яких авіакомпаній нею застраховані.

Ввін анонсував заборону на вліт в Україну літаків авіакомпанії Air France вже з неділі, 13 лютого.

«Власники літаків, які перебувають у лізингу, вже забороняють своїм бортам залітати в повітряний простір України. Наразі KLM скасував свої рейси, Sky Up уже садить рейс з Фуншала в Кишиневі, сьогодні з’явиться заборона від Air France», – повідомив Гончаренко, також не уточнивши джерело цієї інформації.

За словами нардепа, заборона може тривати 1-2 тижні.

«Якщо ви перебуваєте за кордоном і намагаєтеся дістатися додому, то найкраще це вже робити. Тому що, в найближчий тиждень-два, ймовірно, це буде зробити дуже складно», – написав він.

Україна не планує припиняти повітряний рух і працює над запобіганням ризиків для авіаперевізників.

В той же час, як повідомили в Міністерстві інфраструктури України в неділю, інформація про закриття повітряного простору України не відповідає дійсності. Закриття авіапростору є суверенним правом України, і відповідне рішення не ухвалювалося.

«Сьогодні в Мінінфраструктури відбулася робоча нарада за участю керівництва Офісу президента України, Державної авіаційної служби України, ДП «Украерорух», ДП МА «Бориспіль» та українських авіакомпаній щодо ситуації на ринку авіаперевезень. За результатами наради було напрацьовано рішення для запобігання подальшому загостренню ситуації», — наголосили в Міністерстві.

За даними відомства, більшість авіакомпаній продовжують операційну діяльність без обмежень.

«У деяких перевізників виникають складнощі, пов’язані з коливаннями на ринках страхування. Зі свого боку, держава готова підтримати авіаперевізників і планує надати додаткові фінансові гарантії для підтримки авіаринку», — наголосили в Мінінфраструктури.

Також у міністерстві повідомили, що Україна проводить консультації з міжнародними партнерами та готує відповідні рішення уряду.

«Ринки страхових послуг, так само як і ринки капіталу, вразливі до інформаційного поля. Очікуємо, що вже найближчим часом ситуація стабілізується. Для цього уряд, Офіс президента і наші міжнародні партнери розробляють спільні рішення. У разі необхідності держава забезпечить повернення всіх громадян України з-за кордону » — прокоментував міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Раніше джерело в Мінінфраструктури повідомляло, що Україна не планує призупиняти повітряний рух у своєму повітряному просторі на державному рівні, однак рішення про припинення перельотів можуть ухвалювати самі авіакомпанії.

Нагадаємо, літак авіакомпанії SkyUp з бортовим номером UR-SQO, що виконував рейс PQ0902 за маршрутом Фуншал (Мадейра, Португалія) — Бориспіль (Україна), був змушений здійснити посадку в Кишиневі (Молдова) через вимоги власника повітряного судна.

*

Top