Політ космічних туристів до МКС знову перенесли

Вартість восьмиденного відвідування МКС оцінюється в $55 млн

Політ місії космічних туристів Axiom-1 на борту корабля компанії SpaceX Crew Dragon до Міжнародної космічної станції (МКС), організований компанією Axiom Space, переноситься з 3 квітня на дату не раніше 6 квітня, повідомив заступник голови NASA Роберт Кабана, пише Інтерфакс-Україна, передає Hubs.ua.

«Здається, що місія Axiom-1 тепер (може бути запущена — ред.) не раніше 6 квітня», — повідомив Кабан під час телеконференції, присвяченої проєкту бюджету США на 2023 фінансовий рік.

Також Кабана зазначив, що на попередню дату запуску місії — 3 квітня, призначено статистичні випробування важкої ракети-носія Space Launch System (SLS), що розробляється для пілотованих польотів на Місяць і Марс.

Раніше старт місії космічних туристів до МКС планувався на 31 березня, проте потім його було перенесено на квітень, щоб дозволити екіпажу завершити передстартову підготовку корабля. В Axiom Space наголошували, що «точна дата запуску залежить від доступності стартового вікна».

У вересні 2021 року NASA повідомляло, що екіпаж Axiom-1 вирушить до МКС із космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал у штаті Флорида. За планом управління, екіпаж із чотирьох осіб має провести на станції вісім днів, працюючи спільно з астронавтами, що перебувають на станції.

Туристичний політ організовано американською компанією Axiom Space. В екіпаж входять колишній астронавт NASA Майкл Лопес-Алегріа, американський підприємець Ларрі Конор, який виконуватиме роботу пілота, канадський інвестор Марк Паті та ізраїльський бізнесмен Ейтан Стібе. Всі вони після медичної перевірки та спеціальної підготовки допущені до польоту.

Вартість восьмиденного відвідування МКС оцінюється в $55 млн. Польоти з космічними туристами за програмою компанії Axiom Space надалі планується здійснювати двічі-тричі на рік.

Як повідомлялось раніше, перший орбітальний політ ракети SpaceX Starship може відбутись у травні.

*

Top