Податковий комітет ВРУ ставить під загрозу реалізацію проєкту Дія City, - Асоціація

Подальший розгляд законопроєкту № 5376 заплановано на початок наступного тижня

6 жовтня Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики розпочав розгляд у другому читанні законопроєкту № 5376, який є податковою складовою спецрежиму Дія City. Під час засідання Комітету, народний депутат від партії «Слуга народу» Андрій Холодов запропонував внести правку, за якою перехідний період для резидентів Дія City з ФОП-моделі на гіг-контракти має тривати не 3 роки, як просила ІТ-індустрія, а лише 1 рік, — повідомляє Асоціація  «IT Ukraine».

Під час голосування виявилося, що для прийняття такої правки немає кворуму, тому засідання було закрито. Подальший розгляд законопроєкту № 5376 заплановано на початок наступного тижня. Проте крім зазначеної правки, у тексті законопроєкту міститься ціла низка критичних кроків для IT-індустрії.

5 жовтня IT Ukraine направила Голові Комітету Данилу Гетманцеву офіційного листа, в якому Асоціація наполягає на відхиленні Комітетом, зокрема, таких категорично неприйнятних для IT-бізнесу правок від депутатів:

  • щодо обмеження можливості залучення компаніями – резидентами Дія City до виконання робіт або надання послуг ФОПів – платників єдиного податку;
  • стосовно поширення податкових пільг лише на спеціалістів, посади яких в класифікаторі професій іменуються як «професіонали в галузі програмування».

Фактично це означає, що якщо нардепи проголосують за вищезазначені правки, – на індустрію чекає «закручування гайок». Йдеться про безальтернативне переведення усіх ФОПів на трудові відносини або на гіг-контракт, а також відсутність податкових пільг для тих фахівців резидентів Дія City, які безпосередньо не здійснюють програмування. При цьому перехідний період для зміни моделі роботи усіх компаній – резидентів режиму триватиме лише рік.

«Зараз відбувається саботаж проти передової експортної галузі країни. Дворічна інтенсивна робота між галуззю, Міністерством цифрової трансформації, Міністерством Фінансів, офісом Президента України, народними обранцями по створенню передового IT-хаба у Східній Європі виявилася невигідною певним особам. І тоді в останній момент перед другим читанням були внесені вбивчі правки по давно і публічно продискутованим питанням. IT-індустрія опинилась в тій ситуації, коли залишився лише тиждень для консолідації зусиль усіх стейкхолдерів для захисту системних напрацювань по реформуванню галузі в найближчі 25 років», — зазначає Віце-президент з фінансово-правових питань Асоціації “IT Ukraine” Дмитро Овчаренко.

Враховуючи посилення зусиль сусідніх держав щодо стимулювання розвитку власних ІТ-галузей економіки та акцентуючи на потребі побудови зрозумілих і прозорих для бізнесу правил гри, що нададуть змогу йому бути конкурентоспроможним на світовому ринку ІТ-послуг, Асоціація наголошує на важливості врахування таких критичних вимог ІТ-індустрії щодо проєкту Дія City:

Збереження задекларованого владою податкового навантаження для ІТ-спеціалістів: ПДФО – 5%, ЄСВ ­– 22% з однієї мінімальної заробітної плати, військовий збір – 1,5%. При цьому вкрай важливим є дотримання обіцянки щодо можливості поширення зазначеного податкового навантаження на всіх, без винятків, працівників та гіг-спеціалістів резидентів Дія City, без будь-яких обмежень щодо видів діяльності, які ними здійснюються, та рівня їх доходу.
Забезпечення можливості залучення резидентами Дія City фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку для виконання робіт або надання послуг без будь-яких обмежень та додаткового податкового навантаження, якщо така компанія – резидент Дія City є платником податку на прибуток на загальних підставах.

Лише у разі виконання владою зазначених критичних вимог, Асоціація готова буде підтримати законопроєкт № 5376.

Невиконання ж цих вимог не лише ставить під загрозу належну реалізацію проєкту Дія City, а що незрівнянно важливіше – матиме наслідком суттєве послаблення вітчизняної ІТ-індустрії та неминучий відтік ІТ-фахівців та фінансового капіталу з України.

*

Top