Після попередження Байдена про зупинку «Північного потоку-2» у Європі подорожчав газ

Ситуація посилюється на тлі геополітичної напруги навколо України

Ціни на природний газ у Європі зросли після того, як президент США Джо Байден заявив, що суперечливий газопровід «Північний потік-2» не рухатиметься вперед, якщо Росія вторгнеться в Україну. Російські потоки через ключовий маршрут також скоротилися. Про це пише Bloomberg, передає Hubs.ua.

Зазначається, що станом на понеділок, 7 лютого, транзит газу через Україну було заброньовано «Газпромом» на рівні контрактних обсягів – 108 млн кубометрів. З огляду на ці дані, ціна за підсумками торгів у понеділок впала на 5% – до $920 за тисячу кубометрів на хабі TTF.

Але вже протягом газової доби 7 лютого заявку на прокачування через Україну було переглянуто до 97,5 млн кубометрів. Поточна заявка на прокачування газу на вівторок, 8 лютого, становить лише 84,7 млн кубометрів.

Березневий ф’ючерс на TTF на біржі ICE Futures, коли було відкрито торги, у вівторок виріс до $980 за тисячу кубометрів, потім упав до $945, але зараз відновився до $978.

Bloomberg зазначає, що Європа зараз бореться з енергетичною кризою, переважно через історично низькі запаси газу, ситуація посилюється перспективою скорочення потоків з Росії та геополітичною напругою навколо України.

Нагадаємо, у січні цього року рівень запасів газу в ПСГ Європи опустився нижче 40-відсоткової позначки.

*

Top