НБУ прогнозує зростання цін на газ

У 2022 році середня ціна на газ буде 856 доларів за тисячу кубометрів

У 2022 році середня ціна на газ буде 856 доларів за тисячу кубометрів, йдеться у першому цьогорічному інфляційному звіті Національного банку, тоді як у жовтні НБУ прогнозував ціну 475 доларів, повідомляє Hubs.ua.

У першому кварталі ціни на газ досягнуть 1200 доларів тисячу кубометрів (раніше очікувалося 714 доларів). У другому кварталі це буде 877 доларів, у третьому – 594 долари, у четвертому – 755 доларів.

Також НБУ підвищив прогноз середньої вартості нафти марки Brent із 67 до 74 доларів за барель.

«Очікується, що ціни на газ залишатимуться на поточному рівні в I кварталі 2022 року. Надалі газ повільно дешевшатиме завдяки вирівнюванню балансу на ринку. Хоча попит на газ як екологічніше паливо і необхідність поповнення запасів утримуватимуть ціни високими протягом 2022 року, а надалі — на рівні, вищому за допандемічний», – зазначили в НБУ.

Також центробанк очікує, що в майбутньому тарифи для населення підвищаться до ринково обґрунтованих рівнів.

«Водночас, з огляду на очікувану знижувальну корекцію цін на європейський газ у 2022 році і соціальну значущість ЖКП, приведення більшості тарифів до імпортного паритету, ймовірно, буде поступовим і триватиме кілька років», – йдеться в повідомленні.

«Надалі темпи зростання цін на пальне значно знизяться завдяки стабілізації світових цін на нафту і нижчій волатильності курсу гривні. Це, у свою чергу, гальмуватиме зростання собівартості інших компонентів споживчої інфляції, зокрема транспортних послуг», – вважають в НБУ.

Нагадаємо, у 2022 році інфляція в Україні сповільниться до 7,7%, її динаміка буде доволі неоднорідною, враховуючи ефекти бази порівняння.

*

Top