Основним імпортером стала Австралія
За підсумками 2021 року український м’ясний ринок наростив імпорт яловичини до 2,78 тис тонн — це на 34% більше ніж у 2020 році. Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», передає Hubs.ua.
Найбільше в Україну постачалось мороженого м’яса — 1,94 тис тонн (70% від загальних поставок).
«Свіже та охолоджене м’ясо складало 0,84 тис тонн», — йдеться у повідомленні.
При цьому, ключовими експортерами в Україну яловичини стали:
- Австрія – 1 148 тонн;
- Литва – 534 тонн;
- Польща – 237 тонн;
- США – 182 тонни.
В асоціації зазначають, що обсяги поставок української яловичини за кордон також демонструють незначне зростання у 2021 році.
«Попри тяжке становище в вітчизняному скотарстві, українські експортери відправили в інші країни 27,55 тис тонн м’яса, що на 11% більше ніж торік. 99% поставок відбувалось виключно у мороженому вигляді. Для порівняння, поставки 2020 року мали співвідношення 92% мороженого та 8% охолодженого, а в 2019 році — 61% мороженого і 39% охолодженого», — додають в УКАБ.
Найбільше експортували до наступних країн:
- Китай – 12,33 тис тонн;
- Білорусь – 3, 68 тис тонн;
- Казахстан – 3,10 тис тонн;
- Узбекистан – 2,89 тис тонн.
В УКАБ підкреслюють, що станом на 1 грудня 2021 року поголів’я ВРХ склало 2689,4 тис голів, що у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року на 184,6 тис голів менше (-6,4%).
Як повідомлялося, за дев’ять місяців 2021 року експорт продукції м’ясної групи в Україні збільшився, порівняно з відповідним періодом 2020 року, з $488 млн до $593 млн.