Литва першою в ЄС відмовилася від імпорту російського газу

Від початку цього місяця газотранспортна система Литви працює без імпорту російського газу

Литва першою з країн Євросоюзу повністю відмовилася від імпорту російського газу з початку квітня, — повідомляє литовський портал Delfi з посиланням на міністра енергетики Дайнюса Крейвиса, передає Hubs.ua.

За даними міністерства, від початку цього місяця газотранспортна система Литви працює без імпорту російського газу.

«Ми перша країна Європейського Союзу серед країн-імпортерів «Газпрому», яка здобула незалежність від поставок російського газу, і це є результатом довгострокової послідовної енергетичної політики та своєчасних інфраструктурних рішень», – заявив Крейвис.

За даними оператора литовської газотранспортної системи Amber Grid, у суботу імпорт російського газу для потреб Литви через литовсько-білоруське сполучення дорівнював 0 МВт-год.

За даними Міністерства енергетики, вся потреба в литовському газі задовольняється через Клайпедський термінал зрідженого природного газу (СПГ). Згідно з графіком, щомісяця на термінал буде надходити три великі обсяги скрапленого газу, які повністю покривають споживання в країні.

«У разі потреби газ також може поставлятися до Литви через газовий зв’язок з Латвією, а з 1 травня – також через газовий з’єднання з Польщею», – повідомив литовський уряд.

Транзитний газ через Литву продовжує транспортуватись для потреб Кенігсберга (Калінінград), але в іншому технічному режимі, ніж зазвичай, забезпечуючи передачу лише необхідної для транзиту кількості газу.

*

Top