Інфляція в Туреччині зросла до 20-річного максимуму і становить 50%

Пік інфляції очікується у квітні

Річний рівень інфляції в Туреччині у січні місяці досяг найвищого рівня з квітня 2002 року, про це свідчать офіційні дані оприлюднені в четвер, після того, як валютна криза знизила купівельну спроможність населення, пише видання bloomberg та euronews, передає Hubs.ua.

За даними турецького статистичного агентства, споживчі ціни зросли на 48,7%, це більше ніж очікувалося, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Як стверджують аналітики, споживчі ціни зросли вслід за стрибком цін на електрику, природний газ та дорожні збори, що були зафіксовна на початку 2022 року.

За даними Турецького інституту статистики (TurkStat), у січні інфляція зросла на 11,1% порівняно з попереднім місяцем.

Транспорт, продукти харчування та побутова техніка були серед предметів, які продемонстрували найбільше зростання у річному обчисленні.

Президент країни Реджеп Ердоган оголосив себе «ворогом» високих відсоткових ставок, наполягаючи на тому, що вони викликають інфляцію. Однак, як зауважили експерти, така позиція суперечить усталеному економічному мисленню.

У понеділок він визнав, що туркам доведеться «деякий час нести тягар інфляції».

«Дай Бог, ми вступили в період, коли кожен місяць кращий за попередній», – додав він.

Ердоган організував різке зниження процентних ставок, що поставило їх набагато нижче за темпи зростання цін, це підірвало купівельну спроможність турків і вартість їхніх заощаджень. Що у свою чергу спонукало громадян запастися золотом та іноземною валютою, що призвело до валютного краху, внаслідок якого ліра втратила 44% своєї вартості щодо долара у 2021 році.

Центральний банк Туреччини знизив ключові відсоткові ставки на приголомшливі 500 базисних пунктів, незважаючи на високу інфляцію протягом 2021 року, що призвело до зниження ліри до рекордно низького рівня. Центробанк має провести своє наступне засідання щодо встановлення ставок 17 лютого. У січні він утримував ставки на колишньому рівні.

Нагадаємо, Туреччина протягом багатьох років страждала від постійно високої інфляції, переживаючи дві валютні кризи з 2018 року.

Міністр фінансів Туреччини повідомив, що інфляція досягне піку в квітні, а потім піде на спад.

Свій прогноз щодо інфляції надав аналітик Джейсон Туві з Capital Economics, зокрема він зазначив: «Ми очікуємо, що інфляція буде коливатися на рівні 45-50% протягом більшої частини цього року, і, якщо не обвалити курс ліри, вона знизиться лише в останні місяці 2022 року».

Уряд країни сподівається, що інфляція знизиться після того, як тиск, включаючи підвищення мінімальної заробітної плати в січні та зростання рахунків за енергоносії для домогосподарств і підприємств, зменшиться, і запровадять нові заходи підтримки валюти.

Як повідомлялось раніше, інфляція в Євросоюзі досягла історичного максимуму у 5,1%.

*

Top