Гривневі вклади населення від початку бойових дій зросли на близько 16% - НБУ

Банківська система залишається ліквідною

Гривневі вклади населення від початку бойових дій зросли на близько 16%. На рахунки надійшли значні обсяги виплат заробітних плат та соціальних платежів, частина з яких сплачувалась авансом. Про це розповіла директор Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова в колонці для Економічної правди, передає Hubs.ua.

За словами фахівчині, за підсумком трьох тижнів повномасштабної війни в Україні банківська система залишається ліквідною та продовжує стабільно працювати на тих територіях, де не ведуться бойові дії.

«Водночас зняття коштів із рахунків ускладнилося. У регіонах, що нині знаходяться в зоні найактивніших бойових дій, працює менше 15% відділень великих банків. Доставляти готівку до банкоматів там також вкрай складно. Та й мобільність населення в межах цих міст вельми обмежена», — зауважила Дадашова.

Натомість у Центральній та Західній Україні працюють понад 90% відділень великих банків, але мотивація знімати кошти з рахунків у цих порівняно спокійних регіонах значно нижча.

«Проте, безумовно, війна впливає на настрої вкладників. Зараз їх кошти переважно акумулюються на поточних рахунках, строкові вклади скорочуються. Помітно скоротилися обсяги коштів підприємств – на близько 5% у гривні та в іноземній валюті. Значна частина пішла на виплати заробітних плат та податків», — відмітила представниця НБУ.

Вона також запевнила, що за необхідності НБУ готовий підтримувати ліквідність банків через інструменти рефінансування.

На сьогодні банкам доступне рефінансування на умовах «овернайт» із заставою високоліквідних активів, зокрема державних цінних паперів. Їх запас у банків на сьогодні значний.

З початку повномасштабної війни НБУ також запровадив беззаставне (бланкове) рефінансування строком до 1 року. Його обсяги обмежено на рівні 30% наявних у банку на 23 лютого депозитів населення.

Нагадаємо, 24 лютого рф вторглася в незалежну Україну і влаштувала в країні справжній колапс. Окупанти не тільки захоплюють військові частини, аеропорти та інші стратегічні об’єкти, а й стріляють по мирних жителях і багатоповерхівках міста.

*

Top