Генасамблея ООН закликає Росію негайно вивести війська з України

За резолюцію проголосувала 141 країна, проти - 5, утримались - 35

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію «Агресія проти України», яка засуджує вторгнення Росії в Україну й вимагає від РФ негайно вивести війська з української території, передає Hubs.ua.

Документ містить визнання того, що Росія вчинила агресію, що її дії порушують базові норми ООН. Рішення було ухвалено безпрецедентною кількістю голосів під аплодисменти — «за» проголосували 141 країна, «проти» — 5, утрималися — 35. Проти проголосували Росія, Білорусь, Північна Корея, Еритрея, Сирія.

Генеральна Асамблея ООН засуджує рішення Російської Федерації від 24 лютого 2022 року про «спеціальну воєнну операцію» в Україні, висловлює серйозну стурбованість повідомленнями про напади на цивільні об’єкти, такі як житлові помешкання, школи та лікарні, а також про жертви серед цивільного населення, включаючи жінок, літніх людей, інвалідів та дітей.

«Генеральна асамблея вимагає, щоб Російська Федерація негайно припинила застосування своєї сили проти України і утримувалася від незаконних погроз чи застосування сили проти будь-якої держави-члена ООН», — йдеться у документі.

Генеральна асамблея ООН вимагає від РФ не лише припинити вторгнення, але також негайно звільнити окуповані Крим та ОРДЛО.

«Вимагає від Російської Федерації негайно, повністю та безумовно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», — йдеться у резолюції.

«Воєнні дії Російської Федерації на суверенній території України мають такі масштаби, які міжнародна спільнота не бачила в Європі десятиліттями», — йдеться в резолюції.

Як повідомлялось раніше, Україна офіційно скерувала позов проти РФ до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

*

Top