Фондові ринки США переживають

Геополітична напруженість, є одним із факторів, що призвів до падіння акцій

Для американського фондового ринку, початок 2022 року, а саме січень місяць став найгіршим початком року з часів фінансової кризи, про це пише видання Financial Times, повідомляє Hubs.ua.

Минулий січень став найгіршим на фондових ринках: «оскільки загроза підвищення процентних ставок, уповільнення зростання корпоративних прибутків і геополітична напруженість призвели до падіння акцій».

Індекс S&P 500 впав на 5,3%, технологічний Nasdaq Composite – на 9%. У мінусі 10 із 11 галузевих секторів S&P.

Від звання «найгіршого в історії» січень 2022 року врятували два останні торгові дні  (п’ятниця та понеділок), в цей період S&P відріс на 4%.

Як відомо, геополітичні ризики важко оцінити на фондових ринках, але кілька інвесторів заявили, що зростання напруженості через потенційне вторгнення Росії допомогло поширити слабкість технологічних акцій на загальний ринок у другій половині січня.

«Навіть без війни, тривале протистояння, включаючи потенційні санкції проти Росії, може ще більше підвищити світові ціни на енергоносії в той час, коли економіки намагаються приборкати інфляцію», — зазначили у виданні.

«Питання зараз у тому, чи досягнуто локальне дно і зможе наступний тиждень звітностей (Amazon, Alphabet та Meta) покращити настрої інвесторів, навіть якщо врахувати непоганий макроекономічний контекст», – пише видання.

Проте, незважаючи на виклики, базова економіка США все ще перебуває в непоганому стані.

«Зростання корпоративних прибутків може сповільнитися з піків минулого року, але, як очікується, все ще залишиться позитивним для більшості великих компаній, а інвестори шукають можливості на тлі нестабільності», — підсумували у виданні.

Як повідомлялось раніше, Шмигаль анонсував створення Фондового ринку капіталів.

*

Top