Зупинка енергоблоків не несе ризиків для безпеки

25 січня 2022 року о 04:22 енергоблок №1 Хмельницької атомної електростанції відключили від мережі за фактом спрацювання диференційного захисту блочного трансформатора із подальшою роботою захисту реакторної установки. Також подано заявку на відключення від енергосистеми 4-го блока Запорізької атомної електростанції, повідомляє пресслужба Енергоатом, передає Hubs.ua.

«Жодних порушень меж та умов безпечної експлуатації немає, як і радіаційних змін, негативних наслідків для безпеки (Хмельницької — ред.) АЕС, персоналу та довкілля», — повідомили у відомстві.

Створено комісію з розслідування причин події, призначені запобіжні заходи для мінімізації її наслідків.

Попередня оцінка цієї події за шкалою INES – рівень «0», тобто подія не несе ризиків для безпеки.

«Радіаційний стан на промисловому майданчику та в зоні спостереження ВП ХАЕС не зазнавав змін та відповідає нормальній експлуатації енергоблоків і не перевищує природних фонових значень», — додали у пресслужбі відомства.

Другий енергоблок працює, його поточна потужність становить 640 МВт.

25 січня 2022 року подано заявку на відключення від енергосистеми 4-го блока Запорізької атомної електростанції для усунення газової нещільності системи охолодження турбогенератора.

За планом роботи триватимуть до сьомої години ранку 27 січня, після чого енергоблок знову підключать до енергосистеми.

Наразі в роботі перебувають 6 енергоблоків Запорізької АЕС. Радіаційний фон в районі її розташування й у санітарно-захисній зоні становить 8–12 мікрорентген на годину, що відповідає природним значенням.

Нагадаємо, з грудня 2021 року «НАЕК «Енергоатом» для забезпечення стабільного проходження осінньо-зимового періоду генерував електроенергію 14-ма енергоблоками із 15-ти наявних. Наприкінці січня 2022-го планується підключення до енергосистеми 4-го блока Рівненської АЕС, де наразі завершується перевантаження ядерного палива.

Як повідомлялось раніше, третій енергоблок ЮУАЕС після одноденного ремонту підключено до енергосистеми.

*

Top