Дрон Magura V5 знищив найбільше кораблів рф під час війни – дослідження
Дрон Magura V5. Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

Польські науковці проаналізували вплив використання безпілотних морських дронів на безпекову ситуацію у Чорноморському регіоні

Польські науковці оприлюднили результати дослідження найрезультативніших морських дронів у війні рф проти України. Вони дійшли висновку, що український дрон Magura V5 знищив найбільше кораблів росіян за час повномасштабної агресії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані наукового польського журналу «Political Science and Security Studies Journal».

Науковці проаналізували вплив використання безпілотних морських дронів на безпекову ситуацію у Чорноморському регіоні та визначили найрезультативніший морський безпілотник.

За даними дослідження у російсько-українській війні українські морські дрони вразили 22 військові кораблі, з яких 8 було знищено. Серед них дрони «Микола» та «Мамай» вразили по 2 кораблі, Sea Baby – 4 кораблі, Magura V5 – 14 кораблів, 8 з яких було повністю знищено.

Дослідники спиралися на відкриті джерела. У поле зору науковців потрапили такі українські та російські морські дрони: «Микола», Magura V5, «Мамай», Sea Baby, «ТОЛОКА TLK-150», «Марічка» – українського виробництва, а також поки єдиний відомий морський дрон росіян – «Одуванчик».

Magura V5 (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus) – це український безпілотний надводний дрон, який використовується для розвідки та знищення ворожих цілей. Відомо, що цей безпілотник використовується Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України, зокрема спецпідрозділом «Group13».

Наразі Magura V5 є першим у світі морським дроном, який має підтверджені повністю знищені цілі у бойових умовах. Серед підтверджених та визнаних офіційно українською воєнною розвідкою такі:

  • розвідувальний корабель «Иван Хурс» (пошкоджено 24 травня 2023 року);
  • патрульний корабель «Сергей Котов» (пошкоджено двічі – 24 липня і 13 вересня 2023 року);
  • десантний катер «Д-144 Серна» (потоплено 11 листопада 2023 року разом з «БТР-82» на борту);
  • десантний катер «Д-295 Акула» (потоплено 11 листопада 2023 року);
  • ракетний катер «Ивановец» (потоплено 1 лютого 2024 року);
  • великий десантний корабель «Цезарь Куников» (потоплено 14 лютого 2024 року);
  • патрульний корабель «Сергей Котов» (потоплено 5 березня 2024 року разом з гелікоптером «Ка-29»);
  • два швидкісних катери спеціального призначення «РИФ-75» (знищено 6 травня 2024 року).

Крім того, під час масштабної атаки на катери КС-701 «Тунец» 30 травня цього року дронами було пошкоджено три такі судна, а одне знищено.

Раніше в ГУР Міноборони заявили, що під час вибору цілі для Magura розглядають будь-які об’єкти у радіусі 800 кілометрів. В Управлінні підтвердили, що на цих морських дронах було встановлено ракети Р-73, які вже довели свою ефективність. Зокрема, вони позбавили росіян домінування у Чорному морі.

А от що стосується Азовського моря, то розвідники не виключають, що Magura можуть застосувати й в цій акваторії. Але це залежатиме від обстановки та умов, в яких доведеться працювати.

*

Top