Cтартап Astra Space невдало запустив першу ракету. Акції компанії втратили третину вартості (відео)

Ракета-носій не змогла вивести супутники на задану орбіту через технічні несправності

Американський стартап Astra Space зазнав невдачі під час першого комерційного запуску своєї ракети. Ракета-носій не змогла вивести корисне навантаження – супутники – на задану орбіту через технічні несправності,  повідомили у компанії, передає Hubs.ua.

«Ми зіткнулися з неполадками під час сьогоднішнього запуску, внаслідок чого корисне навантаження не було виведено на орбіту», — написали в Astra Space.

Приблизно, через 3,5 хвилини після запуску перший ступінь ракети-носія відокремився в автоматичному режимі. Незважаючи на включення двигуна другого ступеня, почалося неконтрольоване обертання, і через кілька секунд зв’язок з ним перервався.

Ракета-носій Launch Vehicle 0008 стартувала на мисі Канаверал у Флориді і мала вивести на низьку навколоземну орбіту чотири компактні супутники NASA. Запуск був частиною ініціативи американського агентства з відправлення експериментальних малих космічних апаратів на орбіту від різних компаній-претендентів.

Після невдалого запуску акції Astra різко впали, втративши, приблизно, третину своєї вартості.

Компанія Astra, заснована у 2016 році, зосереджена на запуску малих ракет у космос. Планується, що вони виводитимуть на орбіту невеликі супутники на борту з різних університетів, некомерційних та інших організацій. Перший успішний запуск ракети Astra пройшов у листопаді минулого року, а раніше компанію переслідували невдачі. До речі, нинішній пуск двічі відкладався через технічні неполадки.

Нагадаємо, засновник компанії SpaceX Ілон Маск презентував оновлену версію космічного корабля Starship, який, за його словами, здійснить революцію у космічних польотах.

 

*

Top