Більшість українців проти, щоб Зеленський балотувався на другий строк – опитування

Діючий президент продовжує лідирувати у президентському рейтингу

Більше 60% українців не підтримують ідею того, щоб президент Володимир Зеленський балотувався на другий термін. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 20-21 січня, повідомляє Hubs.ua.

Зокрема, 62,5% респондентів не підтримують, щоб Зеленський балотувався на другий термін, а 30,3% – підтримують.

6% респондентів не змогли дати відповідь, а 1,2% сказали, що до виборів президента ще далеко.
Водночас, думки українців щодо проведення дострокових президентських виборів розділилися майже 50% на 50%.

Так, 47,2% підтримують дострокові вибори президента, а 46,5% — не підтримують.

Згідно результатам опитування, президент України Володимир Зеленський утримує лідерство у президентському рейтингу. Так, якби вибори глави держави відбулися наступної неділі, Зеленського підтримало б 23,5% українців, які мають намір голосувати і визначилися з вибором (17,4% серед усіх респондентів).

У другий тур із ним вийшов би п’ятий президент України, нардеп від «Європейської солідарності» Петро Порошенко, який має 20,9% (15,5%).

Зазначають, що різниця у підтримці Зеленського і Порошенка в межах статистичної похибки, тобто «формально вони «розділяють» перше місце».

Далі йдуть нардепка, лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко (11,8% і 8,8% – серед усіх опитаних), лідер партії «Сила та честь» Ігор Смешко (9,6% і 7,1%), співголова «Опозиційної платформи – За життя» Юрій Бойко (9,3% і 6,9%). Інші кандидати мають нижчу підтримку.

«Порівняно з груднем 2021 року серед респондентів, які визначилися з вибором, із 16,7% до 20,9% зросла підтримка Петра Порошенка. Також спостерігається зростання підтримки Ігоря Смешка (з 6,8% до 9,6%). Водночас простежується зниження підтримки (колишнього голови Верховної Ради України, позафракційного нардепа) Дмитра Разумкова (з 8,1% до 5%) та (лідера партії «Свобода») Олега Тягнибока (з 3,1% до 1,1%)», – наголосили соціологи.

Опитування проводили 20–21 січня серед громадян віком від 18 років у всіх регіонах України, окрім окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також Криму. Опитали 1205 респондентів методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (Computer Assisted Telephone Interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 3,2% – для показників, наближених до 50%; 2,7% – для показників, наближених до 25%; 2,1% – для показників, наближених до 12%; 1,4% – для показників, наближених до 5%.

Нагадаємо, якби вибори глави держави відбулися у листопаді 2021 року, Зеленського підтримали б 21,8% громадян, які мають намір брати участь у голосуванні та визначились із вибором.

коментаря;

*

Top