Телефонна розмова президентів України та США: Байден пообіцяв Зеленському швидку та рішучу реакцію на агресію РФ

Лідери обговорили санкції у разі ескалації агресії Росією

Президент США Джо Байден під час телефонної розмови у неділю пообіцяв президенту України Володимиру Зеленському швидку та рішучу реакцію США на можливу подальшу агресію РФ, пише Білий дім у Twitter, президент Зеленський у Twitter, сайт президента Украхни, передає Hubs.ua.

Згідно з повідомленням Білого дому, під час розмови Байден запевнив Зеленського, що «США швидко та рішуче відреагують на будь-яку подальшу російську агресію проти України».

«Лідери погодилися з необхідністю продовження дипломатії та стримування у відповідь на нарощування Росією військової могутності», — йдеться у повідомленні.

Разом з тим, Зеленський повідомив, що розмова тривала близько години.

«Говорили про безпеку, економіку, наявні ризики, санкції та російську агресію. Деталі згодом», — зазначив президент України.

Як зазначили згодом в ОП, співрозмовники підтвердили єдність позицій щодо важливості продовження політико-дипломатичних зусиль з метою розблокування мирного процесу та відновлення стабільності. Президент України окремо наголосив, що наша держава виступає виключно за мирне врегулювання конфлікту. Було приділено увагу крокам, що здійснюються для деескалації та досягнення миру в межах усіх наявних переговорних форматів.

Лідери обговорили санкції у разі ескалації агресії Росією.

Під час розмови також ішлося про питання підвищення фінансової та енергетичної стійкості України на тлі поточних викликів.

Зеленський подякував Байдену за підтримку й запросив його відвідати Україну з візитом: «Переконаний, що ваш приїзд до Києва в найближчі дні, що є вирішальними для стабілізації ситуації, буде потужним сигналом та сприятиме деескалації».

Нагадаємо, Байден і президент РФ Володимир Путін у суботу обговорили безпекову ситуацію на тлі можливого вторгнення Росії в Україну.

Лідер США дав чітко зрозуміти президенту РФ, що якщо Росія вторгнеться в Україну, то зазнає «швидких і серйозних втрат» завдяки діям США та її союзників.

Як повідомлялось раніше, Зеленський провів телефонну розмову з Байденом.

*

Top