АМКУ відкрив справу проти Нафтогазу

Компанію підозрюють у зловживанні на ринку оптової реалізації газу

В Антимонопольному комітеті повідомили про відкриття справи щодо Нафтогазу через зловживання монопольним становищем на ринку оптової реалізації природного газу, передає Hubs.ua.

«Комітет досліджує наявність у діях ТОВ ДК Нафтогаз Трейдинг різних підходів до формування ціни на природний газ для різних постачальників природного газу, що могло призвести до обмеження конкурентоспроможності певної категорії суб’єктів господарювання», — йдеться у повідомленні.

В АМКУ нагадали, що з 1 травня 2021 року діють річні тарифи на газ для населення. У рамках цього газопостачальники були також зобов’язані затвердити базові річні пропозиції для населення.

Для того щоб компанії могли створити річний план, Нафтогаз повідомив, що дозволить постачальникам газу купувати газ для населення. При цьому річний контракт Нафтогазу мав єдині стандартні умови для постачальників газу.

Водночас, до Комітету зверталися газопостачальники, на думку яких ці договори містять дискримінаційні умови.

В АМКУ зазначають, що частка Нафтогаз Трейдинг на ринку оптової реалізації газу за підсумками 2020 року та першого півріччя 2021 року становила понад 35%. Це свідчить про наявність структурних ознак монопольного становища відповідному ринку.

«Крім того, зважаючи на вертикальну інтеграцію Групи Нафтогаз, ТОВ ДК Нафтогаз Трейдинг має стабільний доступ до основного ресурсу (сировини), порівняно з обмеженим доступом конкурентів на відповідному ринку», – зазначили в АМКУ, додавши, що це свідчить про наявність у компанії ринкової влади ринку оптової реалізації природного газу.

Нагадаємо, раніше АМКУ оштрафував «Ощадбанк» за автоматичну активацію SMS-інформування.

*

Top