Аграрії вже посіяли 150 тис. га ярових культур – Мінагрополітики

Очікується зменшення площ посівів високомаржинальних культур

Станом на 24 березня уже посіяно 150 тис га ярових культур, основні культури, які зараз засіваються — це кукурудза, соя, соняшник, просо, гречка, овес та цукровий буряк. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький, передає Hubs.ua.

«Вже бачимо, що на Херсонщині, Одещині, Миколаївщині, незважаючи ні на що, під українськими прапорами посівна розпочалася», — сказав Висоцький.

За його словами, з огляду на ситуацію в країні, очікується зменшення площ посівів високомаржинальних культур, а саме соняшнику та кукурудзи, натомість збільшаться площі посівів простіших у виробництві культур, але важливих з точки зору продовольчої безпеки. Насамперед це посіви гороху, ячменю та вівса.

«Ці культури раніше були нішевими, але вони простіші з точки зору технології, тим не менш, є важливими для харчування людей. Тому буде такий зсув від експортоорієнтованих культур — до культур продовольчих, для внутрішнього споживання», — пояснив Висоцький.

Також перший заступник міністра заявив, що через повномасштабне вторгнення площі посівів в Україні можуть зменшитися на 30%, що негативно відобразиться на продовольчій безпеці країн, які імпортували українську аграрну продукцію.

Це приблизно 100 млн людей країн Північної Африки, Близького Сходу, Південно-Східної Азії.

У Мінагро нагадали, що Україна на сьогодні має достатньо запасів пшениці, олії, кукурудзи для забезпечення нашої продовольчої безпеки на найближчий рік.

Нагадаємо, 22 березня в Україні розпочалась посівна кампанія.

*

Top