Зростання економіки у 2024 році буде стриманим, однак пришвидшиться в наступні роки – НБУ

Очікується пришвидшення інфляції до 8,2% за підсумками 2024 року

За оцінками експертів НБУ, відновлення економіки у 2024 році сповільниться до 3%. Разом з тим, очікується пришвидшення зростання ВВП до 5,3% у 2025 році та 4,5% у 2026 році.

Про це йдеться в оприлюдненому на днях звіті Національного банку України щодо прогнозів відновлення економіки у 2024 році.

Один із факторів сповільнення економіки у 2024 році – це руйнування в енергетичному секторі. У 2023 році реальний ВВП зріс на 5,3%, що є доволі високим зростанням після глибокого спаду у 2022 році на 28,8%.

На думку Нацбанку, економічне відновлення триватиме завдяки високій адаптивності українського бізнесу та населення. Цьому також сприятиме м’яка фіскальна політика, пожвавлення зовнішнього попиту, подальша розбудова експортних шляхів та зростання доходів домогосподарств.

Однак негативний вплив війни на економічну активність залишається значним. Крім того, імпульс стрімкого зростання, який став можливим через низьку базу порівняння (глибоке падіння 2022 року), поступово вичерпується.

За прогнозом НБУ, інфляція до кінця 2024 року буде мати тенденцію до зростання. Очікується, що в найближчі місяці інфляція залишатиметься низькою, хоч і почне зростати. У ІІ кварталі вона повернеться до цільового діапазону НБУ 5% ± 1 в. п. та тимчасово вийде за його межі у другому півріччі. Прогноз НБУ передбачає пришвидшення інфляції до 8,2% за підсумками 2024 року.

Серед факторів, що впливають на пришвидшення інфляції, НБУ назвав тиск через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та подальше відновлення споживчого попиту. А також – через вичерпання впливу тимчасових чинників, що зумовили зниження інфляції на початку року. Йдеться, зокрема, про ефекти значних минулорічних врожаїв та м’якої зими цього року.

*

Top