Єврокомісія розробила план дій побудови торгових маршрутів між Україною та ЄС. Європа очікує на перевалку 20 млн т українського зерна

Нові логістичні шляхи – це альтернатива при подальшому блокуванні росією морських перевезень

Європейська Комісія презентувала План дій щодо «Шляхів солідарності» між Україною та ЄС з метою сприяння експорту сільськогосподарської продукції з України та двосторонньої торгівлі з ЄС.

Про це Hubs.ua повідомили у Представництві Європейського Союзу в Україні

Як зазначили у представництві, внаслідок вторгнення росії в Україну та блокади нею українських портів, зупинився експорт українського зерна та іншої сільськогосподарської продукції морськими шляхами. Така ситуація загрожує глобальній продовольчій безпеці. Тому Євросоюз зосередився на необхідності терміново створити альтернативні логістичні маршрути з використанням усіх відповідних видів транспорту. Мова також йде про налагодження безперебійного імпорту різноманітних товарів в Україну – від гуманітарної допомоги до кормів для тварин та добрив.

Комісарка з питань транспорту Адіна Велян пояснила: «20 мільйонів тон зерна повинні залишити Україну менш ніж за три місяці, використовуючи інфраструктуру ЄС. Це колосальний виклик, тому необхідно скоординувати і оптимізувати логістичні ланцюги, встановити нові маршрути і уникати, наскільки це можливо, затримок. Наше повідомлення стосується екстрених рішень, а також середньострокових і довгострокових заходів, які мають поліпшити приєднання та інтеграцію інфраструктури України з ЄС. Як щодо короткострокових, так і довгострокових рішень, ми будемо працювати з українською владою та з сусідніми країнами-членами».

 

Проблема транспортних затримок

За даними ЄК, наразі тисячі вагонів та  вантажівок з українського боку чекають на митне оформлення. У середньому поточний час очікування для вагонів становить 16 діб, а на деяких кордонах – до 30 діб. Багато готового до експорту зерна все ще зберігається і затримується в українських елеваторах.

Одна з проблем – це відома різниця в ширині залізничних колій. Українські вагони не сумісні з більшістю залізничних мереж ЄС, тому багато товарів доводиться перевозити вантажними автомобілями або у вагонах, які відповідають стандартній колії ЄС. Процес перевалки продукції на них забирає багато часу. При цьому наявної кількості перевалочних споруд на західних кордонах України при сьогоднішніх потребах недостатньо для того, щоб суттєво скоротити терміни доставки товарів.

Для усунення в короткостроковій перспективі цих перешкод і створення так званих «Шляхів солідарності» Єврокомісія спільно з країнами-членами та зацікавленими сторонами здійснить низку пріоритетних заходів.

 

Запропоновані термінові дії для усунення транспортних затримок:

 

Додатковий вантажний рухомий склад, судна та вантажні автомобілі

ЄК закликала учасників європейського ринку терміново надати додаткові транспортні засоби. Для того, щоб вирівняти попит та пропозицію та встановити відповідні контакти, Єврокомісія створить логістичну платформу для узгодження запитів і попросить країни-члени облаштувати спеціальні контактні пункти для «Шляхів солідарності» (за принципом «єдиного вікна»).

 

Пропускна здатність транспортних мереж і перевантажувальних терміналів

ЄК закликала керівників інфраструктурних ланок виділити для експорту с/х продукції з України пріоритетні проміжки у графіках залізничних перевезень.

А учасників ринку – терміново передати пересувні зернонавантажувачі до відповідних прикордонних терміналів, щоб прискорити перевалку товарів.

Щоб заохотити операторів перевезень у ЄС відправляти транспортні засоби до України, Комісія розгляне варіанти додаткових фінансових гарантій.

Єврокомісія також розраховує, що укладання Угоди про автомобільний транспорт між Україною та Євросоюзом усуне описані логістичні затримки.

Нагадаємо, 6 квітня 2022 року ЄК звернулась до Європейської Ради з проханням надати мандат на переговори з Україною та Молдовою щодо угод про автомобільні перевезення.

У рекомендаціях, надісланих до Ради, Комісія запропонувала розпочати переговори з Україною та Молдовою з метою укладання угод про автомобільні вантажні перевезення між ЄС та цими країнами.

Як заявила Адіна Велян: «Ми пропонуємо укласти транспортні угоди з Україною та Молдовою шляхом часткової лібералізації автомобільних перевезень для їхніх перевізників в ЄС. Це дозволить Україні переорієнтувати поставки важливих експортних товарів з морських шляхів, які зараз недоступні через російську військову агресію».

Мова йде про взаємну лібералізацію умов пересування для перевізників вантажів територією Євросоюзу, України та Молдови. У тому числі у рекомендаціях сказано про визнання українських водійських прав та сертифікатів професійної кваліфікації українських водіїв.

11 квітня у інтерв’ю «Європейській правді» Ігор Жовква, заступник глави ОПУ та дипрадник президента Зеленського, відповідальний за євроінтеграцію, розповів, що Україна скоро може мати успіхи в лібералізація автомобільних вантажних перевезень. Але деталі конкретизувати не став.

І хоча терміни підписання такої Угоди поки не визначені, для України це вікно можливостей зробити це у стислий час. Після початку повномасштабного вторгнення росії Україна достроково, на рік раніше, завершила об’єднання української та європейської енергосистем в рамках Угоди про умови приєднання (синхронізацію) енергосистеми України до енергомережі Континентальної Європи. Та стала повноцінним членом енергетичного Євросоюзу, відключившись від російської енергосистеми. На реалізацію Угоди знадобилось п’ять років.

Також дуже багато років пішло на підписання Угоди між Україною та ЄС «Про єдиний авіаційний простір» («авіаційний безвіз», «відкрите небо» з ЄС). Її розробку Євросоюз ініціювали аж у 2006 році.

 

Митні операції та інші перевірки

ЄК закликала владу країн-членів застосовувати максимальну гнучкість та забезпечити кваліфікований персонал для прискорення процедур в пунктах перетину кордону.

 

Зберігання товарів на території ЄС

ЄК оцінить можливості тимчасового зберігання в Євросоюзі української експортної продукції. Комісія також бере на себе зобов’язання координувати допомогу країнам ЄС у збільшенні потужностей для зберігання товарів.

 

Інтеграція з TEN-T

У середньостроковій та довгостроковій перспективах ЄК працюватиме над збільшенням інфраструктурного потенціалу нових експортних коридорів та над встановленням нових інфраструктурних зав’язків у рамках відбудови України.

«Наступний раунд заявок на фінансування від фонду Connecting Europe Facility (CEF) дозволить підтримати проєкти, які поліпшують транспортне сполучення з Україною, у тому числі для залізничних сполучень та залізничних терміналів», – повідомляють в Єврокомісії.

Механізм «З’єднання Європи» (CEF) – це фонд, створений ЄС для інвестицій у поліпшення енергетичної, транспортної та цифрової інфраструктури.

Тому Комісія 12 травня 2022 року ухвалила Рішення стосовно підписання Меморандуму про порозуміння високого рівня між Європейським Союзом та Україною щодо орієнтовних карт транс’європейської транспортної мережі в Україні.

Мова йде про включення України у програму по розбудові Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T). В підписаній з Єврокомісією Угоді високого рівня логістичні коридори України (залізниця, автодороги, водні шляхи) включили в карти TEN-T.

TEN-T – інфраструктурний проєкт, метою якого є удосконалення автомагістралей, залізниць, внутрішніх водних шляхів, а також комплексне координування всієї системи. В рамках проєкту планується з’єднати Європу з заходу на схід і з півночі на південь мережею автодоріг, залізниць, аеропортів та водних шляхів.

За даними ЄК, за нормальних умов 75% українського виробництва зерна йде на експорт, що становить близько 20% національних щорічних експортних надходжень. До війни через українські чорноморські порти постачали 90% експорту зернових і олійних культур. Великі об’єми української сільгосппродукції постачали в Європу, Китай та країни Африки.

Нагадаємо, 27 квітня 2022 року Єврокомісія запропонувала призупинити на рік імпортні мита на весь український експорт до Європейського Союзу. Ця пропозиція також передбачає призупинення на один рік усіх антидемпінгових та захисних заходів ЄС щодо експорту української сталі.

*

Top