Україна має великі успіхи у цифровізації, але є ще 5 пріоритетів, – Кацуба

За останні 5 років цифрова трансформація держави та суспільства в цілому знизила корупційні ризики для звичайного громадянина

Україна досягла великих успіхів у цифровізації, перевершивши в ефективності багато країн в Європі. Це одна з причин того, чому українські інституції, банки і держава витримали удар повномасштабної війни. Але Україні ще є над чим працювати, адже попит на цифровізацію лише зростає. Про це у своїй колонці пише підприємець і експерт у сфері енергетики Олександр Кацуба.

Хоча Україна, на думку Кацуби, вже зараз задає тренди цифрової трансформації, як мінімум 5 галузей потребують додаткових зусиль по цифровізації.

Це – освіта, бо зараз ця сфера в Україні значно відстає від європейської, американської, азійської, а вимоги до рівня та кваліфікації спеціалістів зростають.

Розвиток міст – концепція «розумного міста», технології управління трафіком, управління відходами, енергією тощо – це все те, що вимагає діджитал-технологій.

Податкова та митна системи, щоб українські підприємці нарешті могли подавати звіти, отримувати довідки, проходити митницю без корупційних ризиків.

Енергетика, де треба працювати над автоматизацією підключень підприємств, бо зараз в цьому компоненті Україна одна з найгірших у світі.

За останні 5 років цифрова трансформація держави та суспільства в цілому знизила корупційні ризики для звичайного громадянина, спростила взаємодію громадянина та бізнесу з державним апаратом, подарувала справжню надію побачити українську державу зручним сервісом, а не ворогом. І цей шлях має продовжуватися, резюмує Кацуба.

Олександр Кацуба – український підприємець, експерт у сфері енергетики, власник компанії АЛЬФА ГАЗ.

*

Top