У цивілізованого світу зберігається небезпечна залежність від російських ядерних технологій, – Кацуба

Потрібне виробництво власного палива для АЕС і поширення на європейському ринку власних, американських та японських ядерних технологій

Незважаючи на те, що залежність Європи і Америки від російських енергоресурсів значно знизилась, деякі критичні фізичні сегменти енергетичного ринку росіяни все ще тримають під своїм контролем. В першу чергу це стосується атомної енергетики. Про це у своїй колонці пише експерт з енергетики і підприємець Олександр Кацуба.

Росія все ще контролює понад 40% світового палива для ядерних реакторів. Від російського ядерного палива залежить не тільки Європа, але – значною мірою – і Сполучені Штати. Наші партнери розраховують позбутися залежності від росії протягом наступних 3-5 років, розповідає експерт.

При цьому росія продовжує працювати на ринку атомної енергетики й користується гібридною позицією Угорщини, яка досі не відмовилась від ідеї побудувати атомну електростанцію спільно з росіянами. Росія вкладається в «екологічне» лобі, яке атакує будь-які ініціативи з будівництва нових потужностей атомної енергетики. З цим зіткнулися поляки, де до 2030 року планується побудувати 6 атомних реакторів: росіяни активно вкладаються в дискредитаційну кампанію.

Розв’язанням цієї проблеми може бути виключно налагоджене виробництво власного палива для АЕС, і поширення на європейському ринку власних, американських та японських ядерних технологій. В першу чергу – використання удосконалених малих модульних реакторів (SMR), які стали одним з безпечних і доступних варіантів ядерної енергії, резюмує підприємець.

Олександр Кацуба – український підприємець, експерт у сфері енергетики, власник компанії АЛЬФА ГАЗ.

*

Top