Спеціалізована екологічна прокуратура назвала перспективними судові позови щодо змов на аукціонах надр
Фото з сайту ІА NADRA.INFO

Поки йде судова тяганина українські надра освоюються компанією-порушницею. Запобігти цьому можна призупинивши дозвіл через суд

Результати судових справ щодо анулювання спецдозволів на надра, які були отримані учасниками в антиконкурентній змові під час аукціонів Держгеонадр, залежать від якості доказів зібраних Антимонопольним комітетом (АМКУ).

Таку думку озвучив Ігор Кучер, заступник начальника відділу Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора під час круглого столу,  «(Не) Конкурентні надра. Антимонопольні виклики видобувної галузі» (організатор: інформаційне агентство NADRA.INFO).

«На результати судового розгляду впливають якість та факти, які встановлені АМКУ. Тому, зважаючи на те, що є позитивні рішення Верховного Суду та судів нижчих інстанцій за результатами отриманих матеріалів АМКУ, перспектива таких справ є позитивною», – сказав він.

На круглому столі представники держорганів та бізнесу обговорювали проблему масових змов на аукціонах Держгеонадр з продажу спецдозволів на надра. За даними АМКУ, вже відкриті справи по 44 аукціонам, тільки очікувана вартість по яким складає понад 200 млн грн.

На думку учасників заходу, масові змови створюють велику проблему як для держави (може втрачати сотні мільйонів гривень), так і для ринку (несприятливі умови для інвестицій). Після того, як Комітет довів порушення антиконкурентного законодавства на торгах та оштрафував учасників, органи прокуратури повинні подати позов у суд на анулювання спецдозволів.

«Немає такої можливості в органів прокуратури – не реагувати. Тільки органи прокуратури після того, як їм стали відомі результати вжитих заходів АМКУ, уповноважені звертатися до суду», – зазначив Кучер.

Але процес цей довгий. Він навів нещодавній останній приклад: «Що стосується позовів, що подавалися у січні 2024 року органами прокуратури, то тривають судові розгляди. Це процес не швидкий. На нього впливають як кількість поданих документів сторонами, так і повітряні тривоги».

У січні-лютому 2024 року органи прокуратури подали у Господарський суд Києва позови на скасування п’яти спецдозволів на видобування глин на Закарпатті (відбулись у вересні 2022 р.). За даними прокуратури, учасники вчинили антиконкурентні узгоджені дії. А саме: використовували одну ІР-адресу, надавали один одному фінансову допомогу для здійснення господарської діяльності, у тому числі, з метою оплати участі в аукціоні.

Мова йде про аукціони, які у змові з ТОВ «Арт буд сервіс» виграли компанії керамічної групи Golden Tile Ceramic Group («Голден Тайл», бенефіціар Валентин Шеветовський): ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» та КП «Полонський завод «Маяк». Перед тим, у вересні 2023 р., за антиконкурентні дії на цих торгах АМКУ призначив штрафи даним компаніям. Справу Комітет відкрив після заяви ГО «Геологія України».

Як зазначив журналістам голова ГО «Геологія України» Вадим Войцешук: «Ця змова була виявлена нашими юристами. Це один з небагатьох кейсів коли влада відгукується на запити громадськості… Нами озвучена оцінка учасників ринку… середнє значення оцінки учасників ринку родовищ, про які йшла мова, коливається від 80 до 100 млн грн. А лоти пішли за 18,5 млн грн. Держава недоотримала значну суму коштів».

Як зауважили учасники круглого столу, поки йде багаторічна судова тяганина, українські надра все рівно освоюються компанією-порушницею. Відповідно, було запропоновано через суд вжити заходів щодо забезпечення позову – призупинити дію спецдозволу на цей час.

Ігор Кучер пояснив, що «наразі питання вжиття заходів забезпечення нами вирішується. По тим судовим спорам, по яким позови подавалися у січні цього року, стадія подання клопотання про вжиття заходів забезпечення ще триває».

Також пан Кучер відповів на питання щодо долі тих коштів, які компанія-переможець вклала у купівлю спецдозволу та у вигляді інвестицій в розробку корисних копалин.

«Наразі законодавством не передбачено можливості повернення коштів учасникам аукціонів. Тому ті кошти, які були сплачені суб’єктами господарювання, будуть стягуватися в дохід держави… Якщо учасник у ході певних правовідносин виявив свою недобропорядність, всі кошти, які були ним реалізовані в ході певного правочину, повинні бути стягнені на користь держави… І вимог у будь-якому законодавстві із похибкою на війну немає», – акцентував він.

Учасники круглого столу зійшлись на тому, що в алгоритм проведення аукціонів потрібно вносити низку змін. Зокрема, в законодавстві розробити механізм можливості купівлі спецдозволів, якщо на торги приходить тільки один учасник. Це знову ж таки довгий процес.

Тому як зазначив на круглому столі начальник Управління розслідувань окремих видів антиконкурентних узгоджених дій АМКУ Микола Смук: «Порада проста – не змовлятися. Держава зацікавлена у прозорій боротьбі».

*

Top