Ростислав Шурма заявив, що в Офісі президента напрацюють зміни до законодавства для розблокування видобувних підприємств – ЗМІ

Видання Nadra.info ще у травні зверталося до РНБО з пропозицією знайти механізм забезпечення роботи об’єктів, зупинених у санкційному порядку

Протягом найближчого місяця в Офісі президента України (ОПУ) можуть обговорити та запропонувати зміни до законодавства, які відновлять роботу видобувних підприємств, заблокованих через застосування до їх власників санкцій Ради національної безпеки та оборони України.

Про це у коментарі виданню Nadra.info заявив заступник керівника ОПУ Ростислав Шурма в кулуарах форуму Енергія Бізнесу, організованого виданням Forbes у вівторок, 26 вересня 2023 року.

Зі слів пана Шурми, в ОПУ знають про проблему санкційного блокування українських видобувних компаній і «будуть дивитися, як переглядати» норму законодавства, що передбачає зупинення права користування надрами.

Видання привело фрагмент бесіди з представником ОПУ.

Питання журналіста Nadra.info: Маємо кілька кейсів, де компанії відправлені в простій через санкції до їхніх власників (Group DF, Смарт-Холдинг, UNIGRAN). Санкції запроваджуються РНБО, підписує президент. Я спілкувався з працівниками підприємств, вони запитують: Офіс Президента буде якимось чином ситуацію цю вирішувати? Щоб розблокувати роботу українських підприємств, які платять зарплати і податки в Україні – бо вони не працюють, а це тисячі людей, які сьогодні у підвішеному стані…

Відповідь Ростислава Шурми: Дійсно, є сьогодні законодавча норма, яка передбачає позбавлення ліцензій у випадку санкціонування власників компаній. Будемо дивитися, як переглядати цю норму. Це компетенція Верховної Ради, але ми цю проблему знаємо, і точно будемо вносити… дискутувати, і, мабуть, вносити відповідні законодавчі [зміни].

Nadra.info: Коли можна очікувати…?

Ростислав Шурма: Протягом місяця будемо намагатися.

Як повідомляє Nadra.info, редакція ще у травні зверталася до РНБО з пропозицією знайти механізм забезпечення роботи об’єктів, зупинених у санкційному порядку. Порушені питання в РНБО запропонували опрацювати Кабінету Міністрів України.

У березні-червні 2023 р. Державна служба геології та надр України зупинила спецдозволи компаніям груп Смарт-Холдинг, Group DF, UNIGRAN на виконання нової норми Кодексу України про надра, яка набрала чинності 28.03.2023 р. Представники компаній, видобувна діяльність яких була заблокована, попереджали про втрати бюджету, заявляли, що запровадження санкцій не повинно шкодити інтересам України, а також зверталися до президента, уряду та РНБО з проханням не знищувати робочі місця.

Блокування діяльності українських видобувних компаній через санкції до їх власників – «нелогічним і неефективним» називав голова Комітету надрокористування Європейської Бізнес Асоціації Дмитро Кащук.

*

Top