Рада ЄС схвалила позику Україні до 35 млрд EUR, яка буде погашатись з доходів від «заморожених» активів рф

Угоду повинен схвалити Європарламент, після чого Рада ЄС оперативно затвердить регламент, щоб кредит був доступним вже у 2024 р.

9 жовтня 2024 року Рада Європейського Союзу (ЄС) досягла згоди щодо пакету фінансової допомоги Україні. Йдеться про позику макрофінансової допомоги у розмірі до 35 млрд EUR та механізм кредитної співпраці, який допоможе Україні у погашенні позик обсягом до 45 млрд EUR, наданих ЄС та партнерами Групи Семи.

Про це заявили в представництві Європейського Союзу в Україні.

«Погашення виняткової позики макрофінансової допомоги та відповідних двосторонніх кредитів від партнерів Групи Семи за ініціативою додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України (Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine, ERA) буде здійснено за рахунок коштів з майбутніх потоків надзвичайних доходів, що походять від знерухомлених російських суверенних активів», – зазначено у повідомленні.

Також у запропонованому механізмі обслуговування та погашення позик, крім доходів від «заморожених» активів росії, може відбуватись за рахунок добровільних внесків від країн-членів ЄС та країн поза межами союзу.

Як уточнюють у представництві, кредит макрофінансової допомоги до 35 млрд EUR є внеском ЄС у позику Групи Семи обсягом до 45 млрд EUR. Нова макрофінансова допомога буде прив’язана до політичних умов, що узгоджуються з програмою підтримки України Ukraine Facility. У тому числі, – з Планом для реалізації цієї програми.

«Системи управління й контролю, що були запропоновані у межах Плану для реалізації програми Ukraine Facilitу, та конкретні положення щодо запобігання шахрайству та іншим порушенням також застосовуватимуться до позики макрофінансової допомоги», – зазначили у представництві ЄС.

9 жовтня країни-члени ЄС домовились, що за умови схвалення Європейським Парламентом пропозиції Європейської Комісії без змін, Рада ЄС також затвердить текст, не змінюючи його.

Що далі?

Після ухвалення Європейським Парламентом тексту у першому читанні, Рада ЄС планує затвердити регламент за письмовою процедурою. Очікується, що регламент набуде чинності наступного дня після його публікації в Офіційному віснику Європейського Союзу.

Мета: зробити кредит макрофінансової позики доступним уже в 2024 році, а виплату – в 2025 році, з максимальним терміном погашення протягом 45 років.

Що передувало рішенню Ради ЄС?

У червні 2024 року лідери Групи Семи погодили надання Україні позики у розмірі до $50 млрд (45 млрд EUR) до кінця цього року, яка буде повернута за рахунок коштів, що надійдуть від знерухомлених російських суверенних активів через так званий механізм додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України (ERA).

Цю угоду підтвердили країни-члени ЄС на засіданні Європейської Ради, що відбулося 27 червня 2024 року. Фінансовий пакет, схвалений 9 жовтня, реалізує ці зобов’язання.

Запозичення ЄС для фінансування виняткового кредиту макрофінансової допомоги для України будуть підтримані гарантією з бюджетних запасів Євросоюзу.

*

Top