Мінагро допустило до харчових закупівель більше десятка фірм з російськими власниками – Наші гроші

Міністерство повинно виправити свою помилку і виключити ці компанії з переліку

До Переліку підприємств для забезпечення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану внесено щонайменше 13 компаній, які належать власникам з росії та білорусі. Hubs.ua публікує відповідне дослідження Юрія Ніколова, журналіста «Наших грошей», проведене у тому числі за допомогою сервісу Youcontrol.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський 2 квітня вніс зміни до Переліку. Тепер у ньому 693 компанії (файл пдф), яким дозволено брати участь у закупівлях обласних військових адміністрацій по визначеному переліку продуктів (хліб, батон, борошно, сухарі, сухе печиво, крупи, пластівці, макаронні вироби, яйця, м’ясо птиці, консерви, цукор, олія соняшникова рафінована, сир, згущене молоко, вершкове масло, сіль, м’ясо великої рогатої худоби та свинина).

За даними Youcontrol, у цьому переліку 13 компаній мають власників з рф та білорусі. Це не критична кількість. Але є два але.

По-перше. Чи прийнятно зараз державі взагалі мати бізнес з росіянами?

По-друге. Росіяни є фактично монополістами на українському ринку чаю. З них і почнемо.

  1. ТОВ «Орімі Україна»кажепро себе, що кожна третя чашка чаю в Україні – це її продукція (чаї «Принцеса Нурі», «Принцеса Ява», «Принцеса Канді»,»Принцеса Гіта», «Greenfield» і «TESS» та кави «Жокей», «Jardin», «Piazza del Caffe»). Фасувальна лінія знаходиться у селі Требухів  поруч з Броварами під Києвом. Це село кілька днів тому було зруйновано ракетними обстрілами військ РФ.

У реєстрі засновниками вказані Олексій Дубровський з Василькова під Києвом, та кіпрський офшор «Pimekco Limited». Його бенефіціарами є Вероніка Касьяненко з Лондона та Тетяна Вахляєва з Білорусі.

За даними «Ділового Петербургу», раніше український завод офіційно належав російській компанії «Орімі трейд» (має заводи у Ленінградській області) російських мільярдерів Сергія Касьяненка і Олександра Євневича.

Євнєвіч у 2019 році отримав від Володимира Путіна медаль «За заслуги перед Отечеством» II степени «за достигнутые трудовые успехи, активную общественную деятельность и многолетнюю добросовестную работу».

«Мы входим в четверку мировых чайных компаний. Делю награду с моим партнёром Касьяненко Сергеем Васильевичем и всем коллективом компании», – так зрадів медалі Путіна Євнєвіч.

  1. ТОВ «Компанія Май Україна»(торгові марки «Майский», «Лисма», «Curtis», «Richard») належить Ігорю Лісіненку. Це не просто росіянин, а колишній депутат Держдуми рф від «Єдіної Росії», засновник громадської організації «Дєловая Россія». З 2003 року він самоусунувся від політичної діяльності, та у 2018 році купив «золотий паспорт»з громадянством Мальти, який дає йому право безперешкодно мандрувати Євросоюзом. А в Україні директор його фірми Сергій Блескун з 2019 року по лютий 2022 керував держпідприємством «Укрспирт».
  2. ТзОВ «Птахокомплекс «Губин»(Волинська обл). Основним власником птахокомплексу є відомий підприємець та екс-нардеп Сергій Мартиняк (ТМ «Пан Курчак»). Також до складу засновників входить топ-менеджер компанії Сергій Горлач, що має громадянство Білорусі. Раніше він був членом ради вітчизняних та іноземних інвесторів при Волинській ОДА.
  3. ТОВ «Андрушівський маслосирзавод»(Житомирська обл) належить росіянину Армену Мелікяну і його сину Ваге. Армен Мелікян є засновником групи компаній «Альянс»,  у тому числі володіє Житомирським м’ясокомбінатом (ТМ «М’ясна гільдія»). «Олігарх» повідомляв, що Армен Мелікян має російське громадянство і є одним з найбагатших представників вірменського бізнесу в Україні наряду з Артуром Гранцем, який теж є вірменином по національності. Їх також пов’язувала історія з тим, як Мелікян заволодів олійним заводом збанкрутілого «Креативу» (Березкін-Ощадбанк Пишного-Яценюк-Іванчук-Гранц-Мелікян).
  4. ТОВ «Мошурівський консервний завод»(Черкаська обл) випускає консерви по «українським та білоруським рецептам». Сайт Мошурівського заводу знаходиться на «радянському» домені https://smachno.su/, у розділі «дистрибуція» вказані компанії у різних регіонах рф.

Власник заводу Юрій Васін до останнього часу фігурував в реєстрах як громадянин росії. Але «РБК-Україна» нещодавно оприлюднило фото турецького паспорту Васіна, виданого у лютому 2022 року, коли росія напала на Україну.

Юрій Васін також є власником кількох російських фірм, у тому числі ООО «Смарт отели». І він також відомий як бенефіціар мережі готелів, які працюють в Україні під вивіскою «Reikartz». Васін є засновником спільного україно-бельгійського підприємства ТОВ «Рейкарц і партнери. Україна». Тут його партнерами до середини 2021 року були росіяни Тимур Родіонов та Леонід Лаврентьєв.

  1. ТОВ «Гайсинський молокозавод»(Вінницька обл) на 80% належить Кирилу Сердюку з Одеси, який має російське громадянство. Антимонопольний комітет України раніше штрафував цей заводза введення споживачів в оману. Завод продавав «Солодковершкове масло», у якому було до 15% рослинних жирів. Однак в українському суді завод росіянина довів, що він робив нормальне масло, а не спред. А махлювати могли перепродавці уже на стадії фасовки.
  2. ТОВ «Органік-Д» і ТОВ «Нива органік»(Вінницька обл). Засновником є росіянин Вадим Дуюнов. У Росії володіє м’ясомолочним комплексом «Жешарт органік» у Ленінградській області та ще кількома компаніями різних профілів.
  3. ТОВ «Вінницький завод пакувальних виробів «Вінтар»(Вінниця) випускає рибні консерви ТМ «Даринка». Одна з міноритарних співзасновниць Олена Діканова має російське громадянство та прописку в Улан-Уде. Основним власником є Кирило Суздалов з пропискою в Одесі.
  4. ТОВ Українсько-болгарське підприємство ТОВ «НАК»(Донецька обл). Племінний завод у Констянтинівці належить родині Стоянових, один з них Тріфонов Траян Стоянов титрований як власник російського громадянства.
  5. ТОВ «Анастасі Компані ЛТД»(Дніпропетровська обл) – це заводпо випуску рибних і м’ясних консервів у Нікополі. «Ділова столиця» повідомляла, що власник заводу Валерій Грабовий раніше працював у рибному флоті на Дальньому Сході, та поставляє консерви з України в росію.
  6. ТОВ «Кривоозерська харчосмакова фабрика»(Миколаївська обл) має багато дрібних засновників, один з яких Олександр Казанцев титрований як власник громадянства РФ. Решта – українці.
  7. ТОВ «Сосновський продукт»(Київ) виробляє ковбасуу Києві. Засновники Олександр Пугін і Юлія Цуркан живуть в одній квартирі на Позняках у Києві і обидва чомусь не змогли вийти з російського громадянства.

Ну і наостанок просто анекдотична ситуація. У списку компаній, уповноважених на торгівлю з Україною під час війни з росією є… ТОВ «Росія». Це оксюморон і дічь, але в принципі є пояснення – це колишній колгосп попід Волновахою Донецької області. Він мав таку назву ще з радянських часів. Нині багаторічний керівник Олександр Єрхов погоджується в інтерв’ю, що назва вже неактуальна. Але чомусь не міняє. І це чомусь може пояснюватись тим, що власне фермерське господарство Єрхова має теж абсолютно кацапську назву  «У Лукоморья». А з цим вже треба щось робити. Руський мір має піти геть з України.

За матеріалами «Наші гроші»

*

Top