Фінансовій системі ЄС загрожують кліматичні ризики – експерт Олександр Лимар

Управління ризиками вимагає адаптації фінансових практик, щоб забезпечити стабільність у відповідь на екологічні загрози

У світлі зростаючої тривоги щодо кліматичних змін, нещодавно був опублікований спільний звіт Європейського центрального банку (ЄЦБ) та Європейської ради з системних ризиків (ESRB), який висвітлює важливість інтегрованої макропруденційної стратегії для управління кліматичними ризиками у фінансовій системі ЄС.

Цією інформацією у своєму дописі на Facebook поділився підприємець і фінансовий аналітик Олександр Лимар.

«Цей звіт, який є продовженням попередніх досліджень, звертає увагу на критичній необхідності збору даних та аналізу фінансової стабільності з огляду на зміну клімату», – зазначає Олександр Лимар.

Регулятори визнають значний вплив кліматичних змін на фінансову стабільність. Звіт вказує на непропорційність банківського кредитування секторам з високим рівнем кліматичних ризиків, які становлять значну частку економічної активності. За словами експерта, завдяки цьому створилась висока частка іпотечних кредитів для домогосподарств з високими викидами. Що несе потенційні ризики для фінансової системи.

«Цей звіт підкреслює важливість просунутої макропруденційної стратегії в контексті кліматичних змін. Управління цими ризиками вимагає глибшого аналізу та адаптації фінансових практик, щоб забезпечити стабільність у відповідь на екологічні загрози», – прокоментував Олександр Лимар.

Звіт також розглядає вплив деградації природи на фінансову стабільність, аналізуючи ризики, які несе велика частка банківських кредитів у галузях, залежних від екосистемних послуг.

Нагадаємо, раніше Олександр Лимар зазначав, як українці зуміли стабілізувати економіку країни завдяки унікальній звичці, та як Україна продовжує лідирувати у сфері інноваційних технологій, демонструючи стійкість і гнучкість бізнесу навіть під час війни.

*

Top