Експерт Кацуба назвав ключові слабкі і сильні сторони української економіки

Інтеграція України у західний світ і у Європейський Союз створюють великі можливості для експортоорієнтованих галузей

Підприємець і експерт у сфері енергетики Олександр Кацуба у своїй колонці назвав ключі слабкі і сильні сторони української економіки. Головні слабкі сторони довгостроково – сусідство з росією і демографія (українці – нація, що старіє і пережила найбільший відтік населення в Європі з часів другої світової). Наші дві головні сильні сторони – ресурсний потенціал і сусідство з найбільшим ринком у світі – ЄС.

На думку експерта, демографічний виклик вимагає від України не тільки працювати над поверненням українців, які поїхали, але й робити ставку не на кількість, а на якість робочої сили. Безпековий виклик вимагає віддати пріоритет військово-промислового комплексу, де Україна може стати одним зі світових лідерів.

Наявні українські ресурси мають використовуватися не в рамках старої олігархічної моделі, а як можливість для розвитку технологічної економіки, продовжує Кацуба.

Нарешті, інтеграція України у західний світ і у Європейський Союз створюють великі можливості для експортоорієнтованих галузей. Враховуючи як швидко у світі зростає нестабільність і як швидко торговельні маршрути з Азії в Європу стають небезпечними, Україна може стати промисловою базою, куди переїде частина виробництва європейських компаній з Азії. Для цього Україні доведеться виправити базові проблеми, наприклад, з судовою системою, резюмує Кацуба.

Олександр Кацуба – український підприємець, експерт у сфері енергетики, власник компанії АЛЬФА ГАЗ.

*

Top