Держспоживслужба пояснила правила отримання бізнесом висновків санітарно-епідеміологічної експертизи – ЄБА

Дія дозвільних документів автоматично продовжується на період воєнного стану

В умовах воєнного стану бізнес може працювати шляхом подання декларації про провадження господарської діяльності до Міністерства економіки України без отримання висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Про це Hubs.ua повідомили в Європейській бізнес асоціації (ЄБА) з посиланням на відповідного листа-роз’яснення від Держпродспоживслужби.

У листі Служба також підтвердила, що строк дії дозвільних документів, у тому числі висновків, автоматично продовжується на період воєнного стану.

«Введення воєнного стану та військові дії на території держави суттєво ускладнили, а подекуди унеможливили отримання підприємцями ряду дозвільних документів. Йдеться, наприклад, про висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, отримання яких було необхідною передумовою для реалізації багатьох типів товарів, у тому числі критично важливих для споживачів, наприклад, засобів гігієни, дитячого харчування, мийних засобів, косметичних виробів, деяких харчових продуктів, техніки, тощо», – пояснили в ЄБА.

Я розказали в асоціації, протягом останніх місяців державні органи прийняли цілий ряд рішень щодо спрощення умов ведення бізнесу. Зокрема, передбачили декларативний принцип отримання дозвільних документів. У той же час, представники бізнесу не були впевнені, чи поширюватиметься це спрощення на згадані висновки, як це трактуватиметься профільним державним органом, тощо. Окрім цього, відкритим залишалось питання подовження дії висновків термін яких нещодавно збіг або має сплинути найближчим часом.

Тож ЄБА звернулась із офіційним запитом за роз’ясненнями до Держпродспоживслужби.

*

Top