Бізнес погіршив оцінку податкового режиму в Україні у воєнний час – результати опитування членських компаній ЄБА

У 2022 році відбулось посилення фіскального тиску

Учасники опитування – членські компанії Європейської бізнес асоціації – погіршили інтегральне значення «Податкового індексу» за 2022 рік до 2,97 балів з 5 можливих. У 2021 році цей показник склав 3,01 балів, опинившись у нейтральній площині. Про це повідомляється на сайті ЄБА.

Дослідження «Податковий індекс» Асоціація у 2022 році провела разом з EY в Україні. Опитування проводилося з 17 листопада до 23 грудня. У ньому взяли участь 111 фахівців у сфері податків та фінансів членських компаній ЄБА.

Індекс складається з чотирьох рівнозначних компонентів: якість податкового законодавства; обтяжливість/легкість адміністрування податків; фіскальний тиск; якість податкового обслуговування.

Найнижчу оцінку серед складників індексу отримав фактор адміністрування податків і підготовки податкової звітності – 2,74 балів з 5 можливих. 41% респондентів оцінили цю процедуру задовільно, тоді як 39% вважають її обтяжливою, серед яких 8% – дуже обтяжливою, і 20% вважають її легкою. Найбільше респонденти скаржаться на кількість часу, який вони витрачають на підготовку податкової звітності та сплату податків.

Якість податкового законодавства отримала дещо вищу загальну оцінку, ніж минулого року, яка склала 2,86 балів. Серед респондентів 40% оцінюють якість податкового законодавства задовільно, а 26% – позитивно. Однак дещо зросла кількість незадоволених респондентів – з 30% до поточних 34%.

Несуттєво зросла оцінка якості податкового обслуговування – до 3,04 балів. Загалом майже незмінним залишилось співвідношення респондентів із позитивним та негативним сприйняттям якості обслуговування податковими органами (позитивно – 35%, задовільно – 39%, 26% – незадовільно).

Хоча вкотре фактор оцінки фіскального тиску перебуває у нейтральній площині – 3,24 бали – цьогоріч респонденти повідомили про певне посилення фіскального тиску порівняно з минулим роком. Кількість респондентів, що не відчули жодних проявів тиску по відношенню до своєї компанії суттєво знизилась – лише 4% респондентів відзначили відсутність тиску (у 2021 році таких було 36%).

Серед проявів фіскального тиску бізнес виділив необґрунтовані трактування податкового законодавства контролюючими органами, необґрунтовані інформаційні запити та блокування податкових накладних.

Задовільним чином були вирішені питання тільки 7% бізнесів, що звертались з запитами до податкових органів, ще у 75% питання були вирішені частково, а у 18% – не вирішені взагалі.

Як прокоментувала Наталія Артемчук, менеджер Податкового та Митного комітетів ЄБА: «Бізнес, який наразі має обмежені можливості виконання податкових обов’язків через воєнні дії, потребує більше розуміння з боку податкових органів. На оцінки компаній суттєво вплинули блокування податкових накладних, необґрунтовані інформаційні запити та витребування документів. Формальний підхід податківців до розгляду скарг бізнесу призвів до необхідності звернення до суду значної кількості компаній».

Доволі стримано бізнес оцінив своєчасність, повноту та ефективність змін у податковому регулюванні відповідно до викликів воєнного часу. 49% вважають зміни несвоєчасними, недостатніми та неефективними. 33% вважають реагування на виклики воєнного часу задовільним. Тільки 18% вважають їх своєчасними, повними та дієвими.

Серед пропозицій бізнесу щодо змін у податковій та суміжних площинах для полегшення роботи компаній згадувались:

— уточнення правил, які недвозначно звільняли б від штрафів за порушення, допущені у період дії воєнного стану;

— спрощення реєстрації податкових накладних;

— зведення до мінімуму кількості запитів та перевірок;

— зменшення обмежень щодо використання власних валютних коштів;

— спрощення правил перетину кордону співробітниками працюючих бізнесів.

*

Top