Зима і зір: як дбати про очі в холодні пори року

На правах реклами

Неможливо переоцінити значимість хорошого зору. Зір – це чуття, що надає нам понад 80% інформації про навколишній світ, а будь-які порушення цього чуття відчуваються у повсякденному житті. На жаль, ситуація наразі така, що кількість людей з вадами зору з року в рік невпинно зростає. У цьому контексті питання турботи про здоров’я очей набуває неабиякої актуальності та важливості.

Зимою, в холодну і морозну погоду, важливо комплексно дбати про весь організм, включно із зоровою системою. В цю пору року комплекс заходів для турботи про здоров’я очей можна умовно розділити на 3 фактори:

  • захист від шкідливих зовнішніх факторів;
  • моніторинг стану та своєчасне виявлення проблем;
  • здоровий спосіб життя та збалансований режим дня.

Захист від шкідливих зовнішніх факторів

На нашу зорову систему ззовні діє багато чинників, що потенційно можуть нашкодити зору та здоров’ю очей. Це, передусім, сонячний ультрафіолет і синє світло від моніторів цифрових пристроїв.

Багато хто вважає, що зимою потреби захищати очі від сонця немає, бо сонце не таке яскраве як, наприклад, влітку. Це хибне переконання. Сонце зимою, звісно ж, не таке активне, як у теплі пори року, але воно все одно випромінює ультрафіолет. Пряме та регулярне потрапляння ультрафіолету на незахищену поверхню ока є суттєвою загрозою здоров’ю очей. Для захисту очей від сонця зимою варто носити окуляри з низьким або середнім ступенем затемнення лінз. Також не зайвим буде поляризаційне покриття, що захищає не лише від прямого сонячного проміння, але й від відблисків. У великому асортименті таких моделей доступні окуляри від сонця Polaroid та окуляри від сонця Ray-Ban.

Щоб захистити очі від синього світла, що його випромінюють монітори гаджетів, потрібно під час роботи за комп’ютером одягати офісні (комп’ютерні) окуляри.

Моніторинг стану зору та очей

Коли ви востаннє навідувалися до офтальмолога для планової перевірки зору? Якщо ваша відповідь понад рік тому, то саме час запланувати такий візит найближчим часом. Ще одне хибне, але, на жаль, досить поширене переконання: до офтальмолога треба регулярно ходити лише людям з поганим зором, або коли щось турбує. Насправді, фахівці радять кожні півроку перевіряти зір усім. Є багато очних захворювань, які на початкових стадіях не мають вираженої симптоматики та ніяк не дає про себе знати, а виявити їх можна лише під час комплексної діагностики зору. В офтальмології є правило: чим раніше діагностовано проблему, тим більше шансів її ефективно вилікувати і навпаки.

Не нехтуйте регулярною перевіркою зору, аби не ризикувати здоров’ям своїх очей, своєчасно виявляти порушення та в подальшому ефективно їх лікувати.

Здоровий спосіб життя

Збалансований режим дня, раціон харчування багатий на нутрієнти, регулярний сон і відпочинок, відсутність шкідливих звичок – це все базові рекомендації для здоров’я всього організму, в тому числі й очей. Річ у тім, що наш організм є цілісним механізмом, всі системи якого працюють злагоджено та є взаємозалежними. Якщо людина веде нездоровий спосіб життя: погано харчується, недосипає, знаходиться в умовах постійного стресу і т. д., поміж іншого є висока ймовірність виникнення проблем із зором.

*

Top