Як відчистити термос від накипу та чайного нальоту

На правах реклами

Термос – незамінний винахід під час зимових періодів в Україні, адже ви завжди зможете мати із собою гарячий напій, щоб зігрітися під час морозів. Але після постійного користування термос покривається накипом та нальотом. Про те, як позбавлятися цієї неприємної дрібниці, – у нашій статті.

Типи термосів

Перед тим, як розповідати про очищення термосів, треба розібратися, якими вони бувають. Якщо розглядати в загальному, термоси можна розподілити на дві основні категорії: з металічною колбою та зі скляною місткістю. Моделі зі скла відрізняються якіснішим покриттям та вищою ціною за своїх металевих побратимів. Але вони краще утримують тепло та менше забруднюються від напоїв.

Варіанти з металу доступніші за ціною, міцніші та стійкі до ударів, тому, якщо їх випадково впустити на підлогу, значної шкоди це їм не завдасть. Але на металевій поверхні частіше та швидше з’являється чайний наліт. Також вони можуть набути неприємного аромату. Тому приведені нижче методи очищення більш актуальні для металевих поверхонь.

Видалення накипу за допомогою лимонної кислоти

Найбільш доступний, простий та ефективний метод очищення термоса. Для цього потрібно:

  • вимити колбу із мильним засобом та теплою водою;
  • засипати 1 столову ложку кислоти, залити її окропом, трохи розмішати, закрити термос та залишити його в такому стані на ніч;
  • після цього вилити рідину та ретельно промити колбу теплою водою.

У такий спосіб ви зможете позбутися невеликих забруднень, які не дуже глибоко в’їлися в метал. Для ретельнішого видалення треба використовувати оцет.

Чищення за допомогою лимону 

Використовується за таким же принципом, як і попередній спосіб. Головна відмінність у тому, що лимон треба нарізати скибочками та покласти всередину термосу, після чого залити окропом. За ефективністю вони не дуже відрізняються один від одного. А після такого очищення всередині залишиться приємний цитрусовий аромат.

Чистимо термос за допомогою оцту

Цей метод підійде для видалення глибоких та складних забруднень. Можна використовувати стандартний оцет на 9% або виноградний, яблучний. Процес виглядає так:

  • чверть об’єму треба залити оцтом;
  • заповнити його до кінця гарячою водою;
  • закрити термос, лишити на 5 годин, щоб оцет зміг розщепити накип;
  • потім вилити рідину та ретельно промити місткість під проточною водою, залишити до повного висихання.

Після використання оцту термос буде повністю вичищений від нальоту та накипу, видаляться всі неприємні аромати.

Чого точно не треба робити

У жодному разі не використовуйте для чищення термоса йоржик для посуду, крупу, пісок або яєчну шкаралупу. Є багато народних методів, але майже всі вони не дадуть результату чи пошкодять посуд. Також не використовуйте білизну. Вона роз’їдає шви колби та руйнує її герметичність. Користуйтесь наведеними методами, і ви завжди матимете чистий термос.

*

Top